Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozor na zákeřný malware

Policie varuje občany před šířením škodlivého kódu tzv. ransomware.  

V posledních dnech policie zaznamenala hromadné napadení počítačů škodlivým kódem označovaným jako ransomware. Předmětem těchto rozesílaných e-mailových zpráv je aplikace pro sledování zásilek, velmi podobná aplikaci, kterou provozuje Česká pošta. Po otevření tohoto odkazu, je uživatel vybízen k vypsání vygenerované číslice a stáhnutí si této aplikace. Následně je uživateli zpřístupněn komprimovaný soubor, obsahující tabulkový dokument, který po otevření zašifruje soubory daného počítače a omezí jeho použitelnost. Pro obnovení těchto souborů je uživatel následně vybízen k zaplacení určité částky.
 
Na základě zjištěných informací jsou tyto podvodné e-maily zasílány nejčastěji s identifikací schránky odesílatele: support@cs-post.net, cpost@cs-post.net, post@cs-post.net, zasilka@cs-post.netČeská pošta však u svých emailových schránek nepoužívá danou doménu, ale doménu ve formátu cpost.cz.
 
V případě, že jste se již setkali s tímto e-mailem, doporučujeme ten e-mail neotvírat a ihned odstranit. Následně doporučujeme provést důslednou antivirovou kontrolu celého počítačového zařízení. Pokud došlo k otevření a nainstalování této aplikace je nutné vyhledat oborníka. Oznámení na Policii ČR je vhodné učinit především ve chvíli, kdy jste již požadovanou částku zaplatili.
  
14. listopadu 2014
pplk. Mgr. Petra Strašilová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem