Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pozor na správnou manipulaci s pyrotechnikou

ROKYCANSKO - Došlo k vážnému poranění ruky malého chlapce v souvislosti s manipulací s pyrotechnikou. Policisté nabádají k opatrnosti a upozorňují, že pyrotechnika nepatří do rukou dětí.  

Blížící se konec roku přinesl na Rokycansku první případ poranění v souvislosti se zábavnou pyrotechnikou. Případ je o to závažnější, že zraněným je malý chlapec.

Ve středu jsme ze strany záchranářů přijali oznámení o vážném poranění ruky malého chlapce na Rokycansku. Z dosavadního šetření vyplývá, že v souvislosti s manipulací s pyrotechnikou došlo k velmi vážnému poranění ruky malého chlapce. Případem se ihned začali intenzivně zabývat rokycanští kriminalisté. Veškeré okolnosti včetně toho, jak chlapec k pyrotechnice přišel, jsou nyní předmětem dalšího šetření.

Upozornění:

Zábavná pyrotechnika je užívána zejména v souvislosti s novoročními oslavami. Je nutné upozornit, že se jedná o výrobky, které obsahují nebezpečné látky a při nesprávné manipulaci mohou způsobit i závažná zranění a nepatří do rukou malým dětem.

Zábavná pyrotechnika se člení do čtyř kategorií F1 až F4. Její nákup lze uskutečnit až v patnácti letech (kategorie F1 – velmi malé nebezpečí). V osmnácti letech lze pořídit zábavní pyrotechniku F2 (malé nebezpečí) a od jednadvaceti let zábavní pyrotechniku F3 (středně velké nebezpečí). Zábavní pyrotechnika F4, která představuje velké nebezpečí, je určena pouze pro osoby s osvědčením  o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky.

Jelikož se jedná o velmi nebezpečnou věc, kterou mnozí lidé podceňují, je nutné připomenout zásady bezpečné manipulace:

  • dbejte na správný výběr - pozor na vlhkost výrobku, opatření výrobku českým návodem k bezpečnému použití, označením stupně nebezpečnosti
  • zabezpečte výrobek před dětmi
  • před použitím věnujte maximální pozornost návodu na použití a řádně postupujte dle těchto rad
  • vyberte vhodné místo a zkontrolujte, zda je v okolí dostatečně volný prostor (pozor na stromy, balkony, elektrická vedení...)
  • nepodceňujte nebezpečnost těchto výrobků, zejména, pokud jste při oslavách požili alkohol a používáte zábavní pyrotechniku společně s větší skupinou osob - je nutná bezpečná vzdálenost pro všechny přítomné
  • přesto, že při použití těchto výrobků nemáte obavy, mějte před jejich nebezpečností respekt



nprap. Hana Kroftová
23. prosince 2016

vytisknout  e-mailem