Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na podvodníky

JIHLAVSKO: Pachatel se může vydávat za zástupce telefonních společností 

Podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak připravit ostatní o jejich peníze. Je tak nutné mít se na pozoru a být velmi obezřetný, zejména při komunikaci s lidmi, jejichž totožnost si nemůžeme osobně ověřit.
V současné době se začaly objevovat případy, ve kterých se pachatel vydává za operátora/zástupce telefonních společností s tím, že je nutné vyměnit zastaralou SIM kartu. Volající může být muž i žena, dokáže být velmi přesvědčivý a působí sebejistě. Argumentuje zabezpečením telefonu, jeho cílem je ale vylákat zaslané číselné kódy. Podvodník si pak zřídí e-SIM kartu, získá vládu nad telefonním číslem a přístup do aplikací. Následně se snaží dostat k finančním prostředkům majitele telefonu, rychle odčerpat peníze, případně si ještě na účtu podvedeného sjednat úvěr. Naopak majiteli přestane telefon fungovat a ztratí kontrolu nad telefonním číslem, včetně s ním svázanými službami a aplikacemi.

Zkušenosti s tímto typem podvodu má již muž z Jihlavska, který se stal cílem pachatele včera, ve středu 10. května. Muž přijal hovor, volající se mu představil jako operátor telefonní společnosti a informoval ho o nutnosti převedení zastaralé SIM karty na novou e-SIM kartu. Muž poté přijal zprávu a číselný kód volajícímu nadiktoval. Následovalo zaslání dalších kódů, které nic netušící muž opět předal. Podvodník si následně vytvořil novou e-SIM kartu, získal vládu nad daným telefonním číslem a přístup do aplikací. Přihlásil se do účtu, kde má muž uložené virtuální karty a v několika výběrech vybral finanční hotovost v celkové výši 150 tisíc korun. Muži telefon přestal fungovat a následně zjistil, že se stal obětí podvodníka.
Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dále neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací.

Pachatelé při hovorech rádi využívají dobu, kdy předpokládají, že jsou lidé zaneprázdněni a nemají tak dostatek času na důkladné vyhodnocení nastalé situace. Pozor tak dávejte zejména na nenadálé hovory například v době oběda či večerních hodinách. Nenechte se přesvědčit o nutnosti jednat hned, bez důkladného promyšlení.

E-SIM karty existují, mají podobu vestavěného čipu, který se umísťuje napevno do základní desky telefonu (případně tabletu či chytrých hodinek). Znamená to, že ani nelze aktivovat službu na dálku u mobilních telefonů, které tuto kartu nemají. Myslete také na to, že majitel telefonního čísla si o zřízení e-SIM karty žádá v případě zájmu sám, nikoli aktivní nabídkou „operátora“.

Jak se podvodníkům bránit?

  • Při nevyžádaném hovoru od neznámých lidí (ať už se představí jakkoli) nejednejte zbrkle, dejte si vždy čas vše promyslet a nerozhodujte se pod nátlakem
  • V případě pochybností si sami vyhledejte číslo dané společnosti, zavolejte a vše si ověřte. Nikdy nevyužívejte zpětné volání.
  • Nepředávejte cizí osobě ověřovací číselné kódy, které jsou vám na telefon zaslány
  • Mějte také na mysli, že telefonní číslo, které se vám na telefonu zobrazí, může být podvržené

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. května 2023

vytisknout  e-mailem