Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodníky!

Jižní Čechy - Podvodníci se pohybovali i v našem kraji. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeští policisté, kteří mají svůj velký podíl na objasnění rozsáhlé majetkové trestné činnosti, varují občany.

Čtveřice podvodníků, vždy ve dvojici žena a muž, totiž od poloviny roku 2008 do měsíce října 2009 páchala majetkovou trestnou činnost na seniorech po celé České republice a nevynechala ani Jihočeský kraj (konkrétně Českobudějovicko, Jindřichohradecko, Písecko, Prachaticko a Táborsko).

Scénář akce byl vždy stejný. U náhodně vytipovaných seniorů zastavilo auto, jehož posádka požádala o ukázání cesty do nemocnice, kde měl být po dopravní nehodě hospitalizovaný jejich známý. Při jízdě pak předstírali telefonický hovor, při kterém známý nebo jeho ošetřující lékař požadoval peníze na operaci nebo na úhradu výdajů spojených s odtahem havarovaného vozidla. Místo k nemocnici zamířili podvodníci do bydliště seniora, který jim peníze zapůjčil. Jako záruku ponechali podvodníci na místě tašku s údajným vyšším finančním obnosem v cizí měně. Jenže na místo činu se už samozřejmě nikdy nevrátili a podvedení senioři po otevření zavazadla našli jen bezcenné dokumenty. V některých případech pachatelé seniory v místě jejich bydliště také okradli. Svým "podnikáním" tak způsobili celkovou škodu přes 1,5 miliónu korun, na jihu Čech to bylo přes 300 tisíc korun.

Podvodníci používali ke své nezákonné činnosti osobní vozidla z autopůjčoven a ostražitějším seniorům se prokazovali odcizenými občanskými průkazy. K podvodnému jednání si ve většině případů vybírali ženy, nejmladší podvedené seniorce bylo 63 let, té nejstarší 87 let.

Povedený čtyřlístek je nyní stíhán vazebně pro trestný čin podvodu, krádeže a porušování domovní svobody.

Jihočeští policisté proto opakovaně upozorňují všechny seniory, jejichž důvěřivosti podvodníci využívají, aby byli skutečně opatrní a ostražití. V žádném případě si nepouštějte do bytu neznámé osoby. Nevěřte ani nabídkám výhodných koupí či pochybným výhrám. Na podvodníky slušnost neplatí. Zavřete před nimi dveře!

komisař Jana Hlavínová, pisjc@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem