Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na podvodníky

TRUTNOVSKO - Prodávala dětský bob, přišla o 700 EUR! 

Včera se na policisty v Hostinném obrátila s žádostí o pomoc 41letá žena, která při prodeji bobu na internetu přišla o 700 EUR.
Z její výpovědi vyšlo najevo, že na jednom internetovém portále inzerovala prodej dětského bobu s volantem za částku 700 korun. Poté jí přes aplikaci What´s Up kontaktoval zájemce, který se dotazoval, zda může objednat k vyzvednutí zboží kurýra jedné známé, české doručovací firmy. Poškozená souhlasila, od „podvodníka“ obdržela odkaz i se znakem české doručovací společnosti, což vypadalo důvěryhodně. Když na odkaz klikla, objevila se částka 700 a pod ní řádek na vyplnění čísla karty, doba platnosti a CVC kód bankovní karty. Vše vyplnila, potvrdila a na žádost „kupujícího“ dále vše ve svém internetovém bankovnictví 2x potvrdila. Později si všimla, že se jednalo o 700 EUR, které jí odešly z účtu, tedy necelých 18 tisíc korun. Žena do půl hodiny kontaktovala svou banku, ale bylo již na vše pozdě, peníze byly pryč.

Případ jsme zadokumentovali jako podvod, za což hrozí pachateli dvouletý pobyt ve vězení.

Upozornění:
- Nikomu nesdělujte CVV kód a PIN platební karty, autorizační kódy a přístupová hesla.
- Neklikejte na žádné odkazy, které mají provést platbu (pro představu například - https://bazos-cz.lhg-pay.info/cash63796084)
Je nutné si uvědomit, že platbu přijímáte, a tedy žádné Vaše údaje kromě čísla účtu nikdo nepotřebuje!!!!!
- Pokud vám někdo má zaslat peníze, sdělte mu pouze číslo účtu. Jestliže sdělíte někomu údaje z platební karty a na základě Vámi uvedených citlivých údajů bude provedena jakákoli platba z Vašeho účtu, nebude vaše reklamace této platby u banky úspěšná, jelikož jste sdělením údajů hrubě porušili sjednané podmínky banky.
- Je rozdíl v placení a přijímání platby. Když platím, vyplňuji údaje z platební karty (samozřejmě u prověřených prodejců), když chci platbu přijmout, sdělím číslo bankovního účtu. Přes údaje z platební karty nelze očekávat příjem peněz. Pouze obchodník může po přiložení vaší platební karty k terminálu vrátit peníze na váš účet.

Doporučení:
- Nenechte sebou nijak manipulovat, pokud nabízíte a prodáváte zboží, požadujte platbu z účtu na účet.
- Pokud máte na svém účtu větší obnos peněz či vám banka nabízí na vašem účtu možnost uzavření vyššího úvěru, je lepší si založit zvláštní účet, který budete používat pouze k transakcím pomocí karty na internetu. Mějte na něm jen přiměřený zůstatek. Pouze k zaplacení určité věci si na tento zvláštní účet pošlete konkrétní potřebnou částku.
- Na účtu mějte nastaveny přiměřené limity pro všechny typy transakcí. Zvyšte si konkrétní limit jen na tu určitou platbu.
- Ideální je mít zablokovány internetové platby pro platební kartu a odblokovat si je pouze na určitou platbu.


por. Pižlová Šárka, DiS.
25. 1. 2022, 11:20

vytisknout  e-mailem