Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na podvodníky

LITOMĚŘICKO – Oklamal a okradl starší ženu; Pátrací akce s dobrým koncem… 

Dosud neustanovená osoba vystupující jako cizinec - lékař se seznámil prostřednictvím sociálních sítí se starší ženou z Litoměřicka. Při postupné komunikaci jí sdělil, že má v ČR předky a chce se sem vrátit. Ženě nasliboval, že jí má rád a chtěl by se s ní oženit. Při další komunikaci jí sdělil, že by jí rád navštívil, ale protože v současné chvíli nemá přístup k účtu, potřebuje na výdaje spojené s cestou půjčit peníze. Důvěřivá žena si kvůli němu dokonce půjčila peníze v bankovním ústavu, aby mu mohla poslat částku přesahující 100 tisíc korun. Poté obdržela e-mail s certifikátem a stanoveným termínem, kdy „neznámý“ přiletí do Prahy, ale další podmínkou bylo zaplacení připojištění ve výši téměř 100 tisíc korun, ale to už poškozená nezaplatila. Neznámý muž jí v následné komunikaci sdělil, že až přiletí, všechny peníze jí vrátí. Poškozená mu naštěstí již nevěřila a dostavila na policejní služebnu s oznámením. Dle našeho zjištění neznámá osoba konala se zjevným úmyslem získat finanční prostředky pro svoji potřebu, pod falešnou identitou, ale i pod nepravdivou legendou, neboť bylo zjištěno, že dle fotografie stejného muže je na sociálních sítích založeno nejméně 12 profilů, u kterých je přehozeno pouze jméno a příjmení popř. přidán titul. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Pátrání s dobrým koncem…

Policisté na Úštěcku měli v neděli navečer napilno. Krátce před 19tou hodinou přijali oznámení, že by se měli na vyhlídce vrchu Sedlo nacházet výletníci, kteří zdejší krajinu neznají a zabloudili. Na místě byli již několik hodin a s přicházející tmou a větrným počasím měli obavy, že nenaleznou cestu zpět. Navíc měli již skoro všichni nefunkční (vybité) mobilní telefony. Policisté se neprodleně vydali na uvedené místo a v lesním porostu pátrali po bezradných turistech. Celkem nalezli 6 osob, které krátce před 22tou hodinou doprovodili k jejich vozidlům. Kromě žízně, hladu a nepříjemných zážitků neutrpěl naštěstí nikdo žádná zranění a nebylo potřeba ani lékařského ošetření.

Litoměřice, 16. 10. 2018, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem