Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na podvodné odkazy

Táborsko - Než kliknete na odkaz, zbystřete! 

Pozor! Podvodníci lákají citlivé údaje prostřednictvím SMS či e-mailu.

Policisté na Táborsku evidují další podvod přes internet. Jedná se o vylákání údajů k bankovnictví, pod legendou finančního vyrovnání daní. V uvedeném případu se stal obětí muž z Táborska, který obdržel zprávu s aktivním internetovým odkazem, napodobující logo České pošty. Zpráva avizovala refundaci daní.

Muž odkaz otevřel a následně vyplnil osobní údaje a přihlásil se do svého internetového bankovnictví. Tímto neznámý pachatel získal od poškozeného přístup k účtu, ze kterého bez vědomí majitele provedl nejméně dvě transakce. Poškozený přišel o téměř 200 tisíc korun.

Smishing

Znáte už nový trik podvodníků? Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám lákají prostřednictvím SMS.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně. Rychlá reakce z Vaší strany je v těchto případech na místě.  Policistům doložte jakýkoliv případný důkazní materiál, který by mohl pomoci k odhalení pachatele a navrácení Vašich financí. Může se jednat o nahraný hovor, příp. jakoukoliv jinou komunikaci s pachatelem.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

29. června 2022

Odkazy do noveho okna

2 podvody přes inzerát

2 podvody přes inzerát 

Detailní náhled

3 smishing

3 smishing 

Detailní náhled

4 vishing

4 vishing 

Detailní náhled

1 falešné investice

1 falešné investice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem