Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozor na podvodné e-shopy!

Neobjednávejte zázračně levné zboží, zvažte platbu předem. 

Počítačová kriminalita rok od roku roste. Veřejnost nejvíce ohrožují internetové podvody. Za poslední měsíce jich přibyly stovky!
Ještě v roce 2011 jsme v České republice evidovali bezmála 880 trestných činů podvod, které se uskutečnily v rámci internetu. O dva roky později jich už byl více než dvojnásobek! Přitom nejexponovanějším obdobím byly měsíce září, listopad a prosinec. Lidé by si při nákupech přes internet měli vybírat ověřené e-shopy a upřednostňovat platbu na dobírku, tedy po dodání zboží, nikoliv předem. Zbystřit by měli zejména u podezřele levného zboží.
 
Specialisté z odboru internetové kriminality upozorňují na vyskytující se případy zneužití loga certifikovaného obchodu, např. v případě portálu www.smartexpert.cz. Již ze strany Asociace pro elektronickou komerci bylo avizováno, že certifikovaným obchodem Smartexpert není. Certifikaci obchodu je možné si ověřit na stránkách www.certifikovany-obchod.cz. Certifikace APEK je jedním z prvků umožňujících odhalit podezřelé nebo podvodné e-shopy. "Logo APEK - Certifikovaný obchod" dostává internetový obchodník, který projde důkladným prověřováním a v případě, že certifikaci získá, může mimo jiné užívat značku Česká kvalita.
 
Kriminalisté Policejního prezidia ČR také upozorňují také na fakt, že se v poslední době v souvislosti s podvodnými internetovými obchody objevují případy, u kterých figurují tzv. bílí koně. Pachatel nebo pachatelé prostřednictvím inzertních serverů nabízejí práci administrativního charakteru, spravování stránek apod. Nic netušící lidé následně zakládají pro pachatele účty, které používají při fungování e-shopu. Svým přivýdělkem se však tito „zájemci o práci“ mohou dopouštět legalizace výnosů z trestné činnosti, popřípadě páchají trestné činy formou podílnictví.
 
Nejčastější příznaky podezřelého internetového obchodu jsou:
  • příliš nízké ceny zboží,
  • nabídka zboží, které již není v prodeji,
  • na stránkách obchodu chybí kontakty, je uveden pouze kontaktní formulář,

  • nekontaktní telefonní číslo, případně e-mail,

  • krátce registrovaná internetová doména a skryté údaje o vlastníkovi,

  • požadavek na platbu předem, absence zasílání na dobírku nebo osobního převzetí,

  • zmatené, velmi často zkopírované obchodní podmínky,

  • nevhodné sídlo firmy (nefunkční, polorozpadlé budovy)

Obrat českých e-shopů se každoročně zvyšuje. Dlouhodobě nejžádanějším sortimentem je elektronika.

 

30. ledna 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem