Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pozor na platby předem!

KRAJ VYSOČINA: Nakupovat a prodávat zboží na internetu je třeba s obezřetností 

Počet lidí, kteří nakupují a prodávají na internetových portálech, se stále zvyšuje a tyto obchody se těší velké oblibě. Ve virtuálním světě je ale třeba chovat se tak, aby se nakupující nebo prodávající nestal snadnou obětí podvodníka a o své peníze nepřišel.

Pozor je třeba dát si při nakupování na webech a sociálních sítích, kde mohou být mezi prodávajícími podvodníci, kteří nabízenou věc ve skutečnosti nevlastní a chtějí se pouze obohatit. Zájemce pak v takových případech zašle na účet prodávajícího peníze, zboží ale poté neobdrží.

O skutečnosti, že nemusí dopadnout dobře nákup bazarového zboží, se přesvědčil muž, který si chtěl koupit osobní automobil. Zareagoval na zveřejněný inzerát a po vzájemné dohodě s prodávajícím zaslal na jeho účet zálohu ve výši téměř šedesáti tisíc korun, vozidlo ale nezískal a prodávající s ním ukončil veškerou komunikaci.

Mezi okradenými je i žena, která na internetovém portále s bazarovým zbožím nabízela k prodeji bundu v hodnotě dvě stě korun. Přihlásil se jí zájemce, který projevil zájem o prodávané zboží a na její emailovou adresu jí zaslal odkaz na stránky vypadající jako internetové bankovnictví jejího peněžního ústavu, kam se poškozená přihlásila. Následně zjistila, že se do jejího bankovnictví přihlásila další osoba, která bez jejího vědomí v několika platbách odeslala z jejího účtu dvacet pět tisíc korun.

S velmi obdobným případem se setkala i žena, která přišla o více než dvě stě tisíc korun. Na internetových stránkách s bazarovým zbožím prodávala dámskou bundu za necelé dva tisíce korun. Na inzerát opět reagoval podvodník, který jí zaslal prostřednictvím e-mailu falešný odkaz na dopravce, kde poškozená vyplnila veškeré osobní údaje včetně údajů k internetovému bankovnictví. Pachatel se dostal na její účet a bez vědomí poškozené uskutečnil více než deset finančních transakcí.

Pozor je třeba si dát také při nákupech na e-shopech. Mezi seriózními obchody se totiž mohou objevit i podvodné, nabízející neexistující zboží. Může se jednat o domácí spotřebiče, nářadí nebo třeba věci z oblasti motorismu. Zboží je mnohdy nabízeno za výhodné ceny, někdy i o desítky procent levnější v porovnání s  běžnou nabídkou. Platba na e-shopu je ale možná v podstatě pouze předem. Po zaplacení se pak kupující zboží nedočká a o své peníze přichází. Někdy se podvedený nakupující může setkat i s tím, že je mu doručeno zboží zcela odlišné od toho, které si objednal a zaplatil.

O téměř dvacet pět tisíc korun přišla žena, která si v létě přes internetový obchod objednala matrace, za které zaplatila předem a objednávka jí byla ze strany prodávajícího potvrzena s dobou dodání do sedmi pracovních dní. Do dnešního dne objednané zboží nedostala, ani jí nebyly vráceny peníze a prodejce je nekontaktní.  

Jak se podvodníkům ve virtuálním prostředí bránit?

  • Při nakupování na internetu buďte obezřetní
  • Čtěte recenze týkající se internetových obchodů
  • Mnohé se dá vyčíst i v komentářích, popřípadě dohledat informace o prodejcích na bazarových portálech
  • Na platbu předem přistupujte jen u ověřených prodejců
  • Nenechte se až příliš ovlivnit podezřele nízkou cenou
  • Rizika s sebou nesou i nákupy ze zahraničních internetových stránek, a to především v momentě reklamací apod.

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
2. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem