Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pozor na phishing!

ÚSTECKÝ KRAJ – Nereagujte na podezřelé e-maily, odkazy neotvírejte! 

Policisté v Ústeckém kraji v poslední době opět zaznamenali případy podvodných phishingových e-mailů.


Upozorňujeme občany, že u podobných e-mailových zpráv se zpravidla nejedná o aktivitu bankovního ústavu, ale o snahu pachatelů získat citlivé údaje klientů elektronického bankovnictví, které mohou být v budoucnu zneužity.


Jeden z těchto podvodů vyšetřují chomutovští policisté. Neznámý pachatel zaslal poškozenému e-mailovou zprávu s informací, že byla zjištěna podezřelá aktivita s jeho účtem. Zpráva vypadala jako oficiální žádost banky o zabezpečení bankovního účtu.

Přes odkaz zaslaný v e-mailu se poškozený s použitím citlivých údajů přihlásil do internetového bankovnictví vypadajícího jako oficiální stránky banky. Zde byl vyzván k dalšímu ověření prostřednictvím mobilního telefonu. Poškozený transakci potvrdil, místo ověření zabezpečení však byla z jeho účtu odeslána platba ve výši několika desítek tisíc korun.


Důležité je na podobné e-maily nereagovat, neotvírat odkazy v podobných e-mailových zprávách a tímto způsobem nesdělovat žádné citlivé údaje, číslo účtu, heslo, PIN apod.! Bankovní ústavy zpravidla nepožadují ověření či změnu citlivých údajů prostřednictvím e-mailu. V případě pochybností doporučujeme vše v bance ověřit.



por. Šárka Poláčková
KŘP Ústeckého kraje
7. 7. 2020

vytisknout  e-mailem