Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pozor na padělané bankovky

Objevují se nejen bankovky vyšších nominálních hodnot, ale také 500 Kč, 200 Kč i 100 Kč. 

V poslední době zaznamenali novojičínští policisté několik případů padělaných bankovek. Padělky často nejsou zdařilé, chybí na nich vodoznak, ochranný proužek je jen nalepený. Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy je falešná bankovka natolik dobrá, že ji na první pohled člověk vůbec nerozpozná. Riziko, že se člověku dostane do ruky padělek, je nejen u české měny, ale také u cizí. Proto není dobré podlehnout výhodné nabídce na nákup cizí měny a nakupovat raději v oficiálních institucích. Policisté na Novojičínsku se s případy padělaných bankovek české měny setkávají neustále.

V průběhu srpna letošního roku bylo novojičínským policistům nahlášeny další případy podezřelých bankovek. V prvním případě se jednalo o stokorunovou bankovku, kterou policistům předala mladá dívka. Slečna se dostavila na policejní oddělení v Novém Jičíně v druhé polovině srpna. Policistům předala stokorunovou bankovku, která se jí zdála jako padělaná. Původ bankovky se bohužel tehdy nepodařilo zjistit.
Další případ, tentokrát bankovky v nominální hodnotě 200 korun, zaznamenali pracovníci pobočky jednoho peněžního ústavu v Novém Jičíně. Dvousetkorunová bankovka byla pracovníkům předložena mladou ženou dne 20. srpna. Podezřelá bankovka byla následně odebrána pro podezření na nepravost bankovky. I v tomto případě se nepodařilo původ bankovky zjistit.
Třetí případ s podezřelou bankovkou zaznamenali opět v Novém Jičíně. S podezřelou bankovou se majitelka večerky dostavila na policejní oddělení v Novém Jičíně tento týden, jelikož se domnívala, že se jedná o padělek. Pětisetkorunová bankovka se dostala do tržby v novojičínské večerky v době od 27. do 30. srpna letošního roku.
Policisté tyto podezřelé bankovky odebrali a zaslali ke zkoumání do České národní banky. Neznámý pachatel se dopustil trestného činu padělání a pozměňování peněz. Případy byly předány ostravským kriminalistům k dalšímu šetření.

Zákon v tomto případě hovoří, kdo sobě nebo jinému opatří padělané nebo pozměněné peníze, anebo kdo takové peníze přechovává bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let. Rovněž, kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty, nebo kdo padělané nebo pozměněné peníze udá jako pravé, bude potrestán odnětím svobody na pět až deset let. Odnětím svobody na deset až patnáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin jako člen organizované skupiny, nebo spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.


Co musí obsahovat pravá bankovka

Z rubové strany musí být proužek souvislý, proti světlu je vidět celý, vystupuje vždy po pěti milimetrech na povrch papíru.
Vodoznak - proti světlu zřetelně viditelný, tvoří portrét osobnosti, vyobrazené na bankovce, z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěnému.
Soutisková značka - z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé část zbývající, linky se proti světlu musí krýt.
Sklopný efekt - ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla, skrytý obrazec je číslo, označující nominální hodnotu bankovky.

vytisknout  e-mailem