Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na legalizaci výnosů z trestné činnosti

NÁCHODSKO – Vědomá či nedbalostní je trestná! 

Každoročně evidujeme jen na Náchodsku desítky případů problému s tzv. „legalizátory“ výnosů z trestné činnosti. Legalizace výnosů trestné činnosti je přitom nedílnou součástí podvodů, které jsou páchány v online prostředí. Přitom legalizovat ilegálně nabyté finance je trestné ať už to daná osoba dělá vědomě či nevědomky. Jejich podílení se na podvodném jednání, za které má slíbenou provizi, prostřednictvím převodu těchto prostředků, či výběru finančních prostředků a předání pachateli v hotovosti může znamenat trest odnětí svobody až na pět let.

V jednom z posledních případů, který policisté zaznamenali, obviněný 24letý muž z Náchodska byl kontaktován neznámým mužem, který pod smyšlenou legendou údajného zůstatku virtuální měny na jeho účtu jej přiměl k nainstalování programu pro vzdálený přístup. Následně měl dovolit této osobě převádět finanční prostředky na svůj bankovní účet, a poté měl neznámému pachateli umožnit převádět takto získané prostředky na jiné bankovní účty tím, že sám autorizoval platební příkazy zadávané neznámým pachatelem. Takto měl jednat, ačkoli neznal původ finančních prostředků došlých na jeho účet, od jemu neznámých osob, a neučinil ani žádné kroky ke zjištění těchto informací. Pod vidinou vlastního zisku tak měl umožnit převádět nezákonně získané finanční prostředky. Výše škody se přitom vyšplhala na více než čtvrt milionu korun. Muži nyní hrozí až roční pobyt za mřížemi.

JAKÝM ZPŮSOBEM PACHATELÉ HLEDAJÍ LEGALIZÁTORY?

  • Pachatel osloví náhodnou osobu přímo, například i při náhodném setkání „na ulici“ a pod různými legendami se jí snaží přimět ke spolupráci spočívající v převodu finančních prostředků přes účet této oslovené osoby.
  • ​Například na internetu, na sociálních sítích nebo v tištěné inzerci se objeví nabídka výdělečné činnosti, která přímo v inzerátu nemusí být nijak specializovaná. Legend pachatelů zde existuje opět mnoho. V poslední době se jedná často o legendy v souvislosti s nákupem kryptoměn. Vždy jde ale o formu nějakého převodu finančních prostředků přes účet osoby, nebo dokonce instrukce k zakládání bankovních účtů u různých bank. V některých případech se nemusí jednat přímo o inzerát s nabídkou výdělečné činnosti, ale může se ze strany pachatele jednat o reakci na poptávku o pracovní činnost. Legalizátoři mohou být přiměni ke spolupráci v rámci nabídky přes profil na sociální síti, který se jeví jako profil velmi bohatého člověka, jenž zázračně rychle a bez těžké práce neskutečně zbohatl. Všechno je to jenom psychologický klam sloužící k náboru legalizátorů.
  • ​Setkáváme se i s náborem metodou tzv. sněhové koule, kdy nábor legalizátorů konají další legalizátoři, kteří oslovují své známé například s tím, že pro ně mají nabídku výhodné práce.
  • Romance scam - metoda pachatelů, kteří se s Vámi seznámí.  Po sblížení se Vás například snaží přesvědčit k umožnění převodu finančních prostředků přes Váš bankovní účet, k založení nového bankovního účtu nebo účtu na virtuální měny. Při těchto podvodech se z Vás pachatel snaží vylákat i Vaše finanční prostředky, osobní údaje nebo osobní doklady.
  • Pachatelé k zakládání bankovních účtů a účtů na virtuální měny zneužívají doklady, které vylákají z osob pod různými legendami. Tyto legendy mohou opět souviset s nabídkou výdělečné činnosti, nebo zprostředkování půjčky.

POUČENÍ

  • Seznamte se s rizikem náboru legalizátorů pro podvodnou činnost.
  • Neumožňujte přístup do svého bankovnictví nikomu, kdo není oprávněn na Váš účet přistupovat.
  • Vzhledem k tomu, že se na našem území v současné době nalézá velké množství ukrajinských válečných uprchlíků, upozorňujeme na riziko snazšího náboru těchto osob. Zejména proto, že je mezi nimi mnoho osob, které hledají výdělečnou činnost a zároveň jsou to osoby neznalé českého prostředí a legislativy spojenou právě s bankovním sektorem.


    POLICIE VARUJE

  • Nestaňte se součástí zločinu a nikomu neumožňujte převod finančních prostředků přes Váš bankovní účet.
  • Legalizace výnosů z trestné činnosti, byť z nedbalosti, je trestná.
  • Zároveň se nenechte podvést v rámci četných, různorodých internetových podvodů.
  • V případě, že Vám chce někdo převést peníze na Váš účet, tak mu plně stačí číslo Vašeho účtu.
  • Vždy se nad svým jednáním zamyslete a nenechte se do ničeho tlačit ani nikým zastrašovat.

por. Mgr. Lucie Konečná
21.3.2024

vytisknout  e-mailem