Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Poznáváte falešného policistu?

Vydával se za policistu a okradl turistky. Pomůžete muže vypátrat? 

Od desátého listopadu prošetřují policisté místního oddělení Masarykovo nádraží případ falešného policisty.

Ten den v ulici Na Poříčí oslovil neznámý muž dvě anglicky hovořící turistky. Představil se jim jako policista cizinecké policie a ukázal jim jakýsi služební průkaz.

Ženy tudíž neměly důvod jakkoliv pochybovat, a vyhověly jeho žádosti. Muž je totiž požádal o předložení všech bankovek, které mají v danou chvíli u sebe, aby prověřil, zda není některá z nich falešná.

Na to mu turistky předložily eura, libry a české koruny. Muž zkontroloval pravost bankovek, kdy neshledal jedinou závadu, a proto bankovky vrátil a s ženami se rozloučil.

Kontrolované až následně zjistily, že jim policista vrátil v přepočtu o téměř sedm tisíc korun méně, jenže ten už ale byl, bůh ví kde.

Popsaný případ prošetřují policisté pro podezření z trestných činů krádež a poškození cizích práv. Pachateli těchto deliktů hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Jenže falešného muže zákona se zatím nepodařilo vypátrat, a proto se nyní policisté obrací s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud byste kdokoliv poznal muže na videozáznamu a věděl byste například, kde momentálně přebývá, předejte nám prosím tyto indicie prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Určitou radou, jak se nestat obětí falešného policisty je, řádně se přesvědčit, že se skutečně o policistu jedná. V popsaném případu nebyly turistky následně schopny předložený „služební průkaz“ jednoznačně popsat.

Proto vězte, že pokud se policista v civilu představuje služebním průkazem, musí být součástí toho průkazu i odznak policisty, či kriminalisty.

Pokud byste i tak měli jakékoliv pochyby, můžete si pravost policisty ověřit ještě prostřednictvím operátorů linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 17. 12. 2015

Odkazy do noveho okna

falešný policista (4)

falešný policista (4) 

Detailní náhled

falešný policista (1)

falešný policista (1) 

Detailní náhled

falešný policista (2)

falešný policista (2) 

Detailní náhled

falešný policista (3)

falešný policista (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem