Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Požár v Černokostelecké ulici - Aktualizace

Požár v pražských Strašnicích zpozorovali jako první policisté z pohotovostní motorizované jednotky, kteří v tu chvíli projížděli kolem a okamžitě si na místo přivolali posily. 

Včera krátce po 17. hodině projížděli policisté z pohotovostní motorizované jednotky Černokosteleckou ulicí v Praze 10, kde si povšimli, že z jednoho obytného domu, ve třetím patře,  vychází kouř a lidé v oknech křičí o pomoc. Policisté si prostřednictvím operačního důstojníka vyžádali na místo posily a ostatní složky integrovaného záchranného systému. Kolegové dále informovali ostatní hlídky v terénu, že z druhé strany obytného domu lidé stojí na parapetech a někteří se snaží dostat dolů po hromosvodu.

Na místo ihned vyrazili policisté z místního oddělení, cizinecké policie a pohotovostní motorizované jednotky včetně velitele policie z PMJ. Ještě před příjezdem hasičů a záchranářů policisté spolu s obyvateli vedlejšího obytného domu vyvedli, ze silně zakouřeného domu, ven několik zraněných osob, kterým poskytli první pomoc. Policisté  při zásahu využili  „medic batohy“, které vozí v autech, a začali s ošetřováním zraněných pomocí chladicích gelů a krytím na popáleniny. Velitel policie mezitím instruoval další hlídky, které v tu chvíli neprováděly první pomoc, aby začaly odklánět dopravu z okolních ulic tak, aby byly zajištěny příjezdové i odjezdové trasy pro složky IZS. Místo pro přistání vrtulníku vytyčili policisté na nedalekém fotbalovém hřišti. Na místo se posléze dostavili kriminalisté s hasičským vyšetřovatelem, kteří budou nyní zjišťovat příčinu požáru. Celkem bylo zraněno čtrnáct osob, z toho šest dětí. Jelikož se policisté při vyvádění osob z budovy nadýchyli kouře, záchranáři jim přeměřili hladinu CO2 v krvi, která byla u všech na minimální hranici, a tak si jejich stav nevyžádal hospitalizaci.

Na místě zasahovalo několik policejních hlídek včetně Velitele policie z pohotovostní motorizované jednotky. Dále tři jednotky HZS Praha, několik posádek RZS včetně Inspektora provozu, vrtulník LZS Kryštof 01 a také velkokapacitní speciál Atego.

por. Mgr. Violeta Siřišťová - 12.4.2021

Aktualizace I: Celým případem se v současné době zabývají kriminalisté čtvrtého policejního obvodu pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení, za což pachateli v případě odsouzení hrozí až patnáctiletý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Violeta Siřišťová - 30.4.2021

Aktualizace II: Pražští policisté převzali ocenění a věcný dar z rukou starostky MČ Prahy 10 paní Renaty Chmelové za včasný a profesionální zásah při požáru v bytě. 

por. Mgr. Violeta Siřišťová - 29.5.2021


 

Odkazy do noveho okna

foto z místa

foto z místa 

Detailní náhled

foto z místa

foto z místa 

Detailní náhled

foto z místa

foto z místa 

Detailní náhled

foto z místa

foto z místa 

Detailní náhled

foto z místa

foto z místa 

Detailní náhled

medic batoh

medic batoh 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem