Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Požár v bývalém statku zaměstnával nejen hasiče již druhý den

LIBERECKO - V pondělí 14. května 2018 odpoledne došlo k požáru v areálu bývalého statku v Jindřichovicích pod Smrkem. Hasební práce pokračovaly ještě i dnes. 

AKTUALIZACE:

V pondělí 14. května 2018 došlo k požáru v areálu bývalého statku v Jindřichovicích pod Smrkem. Policisté z obvodního oddělení Nové Město pod Smrkem v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "poškození cizí věci" a "obecné ohrožení z nedbalosti". S ohledem na rozsah škody se již dále požárem zabývala Služba kriminální policie a vyšetřování Liberec. Liberečtí kriminalisté na případu od počátku spolupracovali s policisty z Nového Města pod Smrkem a dále s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje.

Provedli veškerá potřebná šetření a opatření - tj. dokumentaci zásahu jednotek požární ochrany, ohledání místa požářiště včetně virtuální prohlídky požářiště, dále kriminalisté vyslechli svědky, vyhodnotili obrazové záznamy. Hasičský záchranný sbor vypracoval k požáru odborné vyjádření, kdy jako pravděpodobná příčina vzniku požáru se jeví manipulace s otevřeným ohněm. Kriminalisté zjistili, že se v tomto případě jedná o podezření ze spáchání trestného činu - zločinu "obecné ohrožení" anebo přečinu "obecné ohrožení z nedbalosti", kterého se dopustil neznámý pachatel. Požár tedy někdo založil buď úmyslně nebo z nedbalosti ve druhém nadzemním podlaží budovy. Obě formy zavinění jsou totiž možné. 

Neznámý pachatel požárem způsobil škodu velkého rozsahu, okolo 16 mil. korun.

Vzhledem  ktomu, že veškerá šetření a opatření policejního orgánu nevedla ke zjištění takových skutečností, na základě kterých by mohlo být zahájeno trestní stíhání určité osoby, policejní orgán rozhodl o odložení věci. Pominou-li důvody odložení, trestní stíhání se zahájí.
 

21. 10. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

V pondělí 14. května 2018, krátce po čtrnácté hodině, přijal operační důstojník z tísňové linky 112 oznámení o požáru v areálu bývalého statku v Jindřichovicích pod Smrkem. Na místo okamžitě vyslal hlídku policistů z Nového Města pod Smrkem. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že hoří delší křídlo bývalého statku, kde je uskladněna štěpka, a plameny šlehají ze střechy objeku. Policisté provedli evakuaci osob z objektu, ale také evakuaci osob z okolních domů. Na místě zasahovali jak profesionální hasiči, tak i několik jednotek dobrovolných hasičů - z Frýdlantu, Raspenavy, Ludvíkova pod Smrkem, Nového Města pod Smrkem, JIndřichovic pod Smrkem, Dolní Řasnice, Lázní Libverda, Heřmanic, Oldřichova v Hájích a dokonce i z Hrádku nad Nisou. Na místě byl i vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Hasiči pokračovali v hasebních pracích po celou noc a také i v průběhu celého dnešního dne.  Na místě nebyl naštěstí nikdo zraněn. Jedná se o objekt, který prošel rekonstrukcí a ve kterém je uskladněná dřevní štěpka. Škoda zatím nebyla vyčíslena. Policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "poškození cizí věci" a "obecné ohrožení z nedbalosti". Případem se zabývá Služba kriminální policie a vyšetřování Liberec. S ohledem na rozsah a komplikovanost situace, byl na místě zásahu přítomen i soudní znalec s dronem, který byl využit k natočení místa požáru. Příčina požáru je zatím předmětem dalšího šetření. Po skončení hasebních prací bude probíhat ohledání místa požáru za přítomnosti kriminalistického technika a policejního psovoda se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření.
 

15. 5. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem