Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Požár na Florenci byl založen neúmyslně

Policie ukončila vyšetřování říjnového požáru na Florenci. 

Pražská policie dnes ukončila vyšetřování požáru na Florenci, při němž v říjnu letošního roku zemřelo devět osob. Vyšetřovatel po prostudování všech odborných znaleckých posudků případ odložil pro nepřípustnost trestního stíhání. Ze závěrů vyšetřování totiž jednoznačně vyplývá, že požár založila z nedbalosti jedna z jeho obětí, čtyřicetiletý muž.
 
Stanovením příčiny požáru se zabývali vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru. Technická závada byla jako příčina požáru vyloučena a objekt samotný nebyl v době požáru připojen na žádný zdroj energie. Odborné znalecké posudky shodně určily jako příčinu požáru manipulaci s otevřeným ohněm. Kriminalisté proto začali případ vyšetřovat pro podezření z úmyslného trestného činu obecné ohrožení.
 
Souběžně s vyšetřováním příčin požáru se policisté snažili ztotožnit všech devět obětí a zjistit příčinu jejich úmrtí. Na základě otisků prstů a vyhodnocením vzorků DNA se podařilo totožnost zemřelých určit. Výsledky provedené soudní pitvy i znalecké zkoumání potvrdily, že osoby (3 ženy a 6 mužů ve věku od 19 do 44 let) zemřely v důsledku otravy zplodinami hoření. Toxikologické vyšetření navíc prokázalo v tělech zemřelých přítomnost opiátů.
 
Vyšetřovatelům HZS se podařilo zjistit ohnisko požáru. Nemalou měrou tomuto zjištění napomohla i veřejnost, která poskytla policii soukromé záběry průběhu požáru pořízené mobilními telefony. Ložisko požáru se podle závěrečné zprávy nacházelo v jedné z bývalých kanceláří. Tuto místnost obýval dle zjištění policistů právě zmiňovaný 40letý muž.
 
Kriminalisté v průběhu vyšetřování postupně vyloučili úmyslné založení požáru a to na základě několika zjištění. Na místě nebyly nalezeny žádné akceleranty hoření. Z výpovědi svědků, kteří v budově příležitostně přespávali, vyplývá, že mezi nocležníky nedocházelo k žádným sporům či vyřizováním účtů. Navíc vyšetřovatelé zjistili, že pravidelní nocležníci objektu používali svíčky, které si sami vyráběli z PET lahví, vosku a toaletního papíru. Právě použití takovéto svíčky se stalo devítičlenné skupině osudným.
 
V závěru vyšetřování byla proto trestně právní kvalifikace změněna na přečin obecného ohrožení z nedbalosti.
 
kpt. Bc. Andrea Zoulová – 30.12.2010

vytisknout  e-mailem