Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Požár Libušína bude vyšetřovat krajská policie

ZLÍNSKÝ KRAJ: Nelze vyloučit úmyslné zapálení.  

Kriminalisté z odboru služby kriminální policie zlínského krajského ředitelství si dnes v odpoledních hodinách převzali od kolegů z územního odboru ve Vsetíně dohled nad vyšetřováním požáru památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách. Hlavním důvodem, proč se případu bude věnovat krajská kriminálka, je fakt, že škoda se odhaduje až na osmdesát milionů korun a nevylučuje se ani cizí zavinění.
Předběžně budeme tento požár kvalifikovat jako trestný čin obecné ohrožení. Je možné, že v průběhu vyšetřování vyvstanou nové skutečnosti, na základě kterých budeme kvalifikaci měnit. Prozatím však hovoříme o obecném ohrožení také z toho důvodu, že pár metrů od hořícího Libušína je další chata – Maměnka, kterou hasiči museli ochlazovat vodou, aby také nechytla. Libušín sloužil jako restaurace, v době požáru tam podle všeho nikdo nebyl.
Vzhledem k tomu, že se prozatím nenašel důkaz, který by potvrdil jako příčinu požáru technickou závadu, nemůžeme vyloučit ani úmyslné jednání. Nicméně zároveň neznáme motiv, kvůli kterému by měl případný pachatel secesní stavbu zapálit.
Před dvěma lety se chata Libušín opravovala. Rekonstrukce tohoto objektu stála přibližně dvacet pět milionů korun. Shořelá je celá pravá strana chaty.
Od úterního rána bude vyšetřování pokračovat. Policie se dohodla s hasiči, že budou společně požářiště rozebírat a odklízet trosky, a přitom budeme hledat stopy, které by mohly případ objasnit. Vzhledem k tomu, že objekt stále doutná, mohli jsme dnes přistoupit pouze k dokumentaci z jeho vnější strany. Do konce ohledání bude celý objekt hlídat Policie ČR.

 

3. března 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem