Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požadoval úplatek za „přivření očí“

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování navrhli Okresnímu státnímu zastupitelství ve Zlíně podání obžaloby na 37letého bývalého příslušníka Celní správy ČR pro zločin přijetí úplatku podle § 331 odst. 2, 3 písm. b) trestního zákoníku a přečin zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 písm. a) trestního zákoníku.  

             V červnu tohoto roku prováděl obviněný, jako příslušník Celní správy ČR, kontrolu na úseku zaměstnávání cizinců v jednom asijském bistru ve Zlíně. O několik dní později se sešel v restauraci ve Vizovicích s provozovatelem tohoto bistra a měl po něm požadovat úplatek ve výši 10 tisíc korun za to, že neoznámí „příslušným úřadům“ údajné nedostatky zjištěné při předchozí kontrole, přestože v protokolu o kontrole nebyly žádné nedostatky konstatovány. Asi dva týdny po této schůzce se muži opět sešli ve Vizovicích a při jejich setkání proběhlo předání požadovaného úplatku tak, jak se muži předem telefonicky domluvili. Bezprostředně po předání hotovosti byl obviněný zadržen policisty Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování a následně obviněn.
 
            Muž je stíhán na svobodě. V případě, že bude uznán vinným, mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo trest propadnutí majetku.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem