Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Používání reflexních vest Policií České republiky

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací: 

„Žádám o poskytnutí informace o povinnosti užívání reflexních vest či jiných výstrojních reflexních součástech příslušníky služby pořádkové policie obecně.

A dále pak konkrétně v případě, kdy motorizovaná hlídka pořádkové policie ve služebně pracovní stejnokroj 92 v obci nebo mimo obec vystupuje ze služebního vozu do vozovky, aby se slovy „silniční kontrola“ předložte doklady …“ prováděla kontrolní činnost zastavovaných vozidel.“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadateli  následující informace.

V rámci služby pořádkové policie nařizuje vedoucí podřízenému policistovi pro konkrétní výkon služby užití konkrétního druhu stejnokroje a užití dalších součástí stejnokroje a výstroje. Obecně lze uvést, že reflexní vesta není u příslušníků služby pořádkové policie tzv. "povinnou výbavou" pro výkon služby, neboť výkon služby pořádkové policie je typově odlišný od výkonu služby dopravní policie, kdy tito policisté mají ve výbavě reflexní vestu nebo obdobnou výstrojní součástku jako povinnou součást (čl. 11 závazného pokynu policejního prezidenta č. 160/2009), a to z důvodu zajištění především jejich bezpečnosti. U služby pořádkové policie však může dojít k situaci, že policista plní úkoly "pořádkové problematiky", tedy bez reflexní vesty, následně se přesouvá na jiné místo (např. služebním vozidlem) a při tomto přesunu vznikne nutnost provést úkon dle § 10 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. V takovém případě může dojít k popsané situaci, kdy policista "vystupuje z vozidla a vstupuje do vozovky ve stejnokroji SPS 92" a provede úkon spojený s "dopravní problematikou." Tento úkon je policista oprávněn provést, neboť zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, svěřuje policistovi pravomoc zastavovat dopravní prostředky ve stejnokroji. Absence reflexní vesty nijak nesouvisí se zákonností provedeného úkonu, neboť tato součást není zákonodárcem požadována. Policisté služby pořádkové policie používají při výkonu své činnosti reflexní vestu nebo obdobnou výstrojní součástku tehdy, je-li předem zřejmé, že situace, do níž budou k výkonu služby veleni (např. dopravně bezpečnostní opatření), spadá do "dopravní problematiky". V takovém případě postupují v souladu s čl. 11 závazného pokynu policejního prezidenta č. 160/2009.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 16. 8. 2017

vytisknout  e-mailem