Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Použití zimních pneumatik

KRAJ - Provoz na vozovkách od 1. listopadu do 31. března 

Policie České republiky upozorňuje všechny řidiče osobních a nákladních motorových vozidel na jednu z povinností, kterou jim ukládá zákon o silničním provozu. Jedná se o povinnost použití zimních pneumatik. 
 
Označení pneu: M+S, M.S, M/S, MS, emblém hory se sněhovou vločkou - případně speciální dezén 

Dodržení ustanovení dopraní značky "Zimní výbava":
Tato povinnost platí pro řidiče motorových vozidel na označených úsecích dopravní značkou zimní výbava od 1. listopadu do 31. března. U motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti do 3 500 kilogramů musí být hloubka dezénu zimní pneumatiky nejméně 4 milimetry na všech kolech. U nákladních vozidel převyšující 3 500 kilogramů musí být na hnacích kolech hloubka dezénu nejméně 6 milimetrů.

Provoz vozidel v zimním období:
V případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze-li vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza vyskytnout, lze za těchto podmínek k jízdě použít rovněž jen vozidlo, které má „obuté“ zimní pneumatiky. A to v období od 1. listopadu do 31. března i v úsecích, které nejsou označeny dopravní značkou "Zimní výbava"
 
Značka Zimní výbava a Zimní výbava konec je příkazová dopravní značka, která je v horní polovině označena symbolem osobního motorového vozidla, v dolní polovině je vyobrazena sněhová vločka. V našem regionu jsou uvedené značky instalovány zejména v horských oblastech. Jedná se o úseky, kde jsou v zimním období vozovky obtížně sjízdné.
 
 
Policie České republiky by chtěla tímto článkem upozornit všechny řidiče, aby v zimních měsících na silnicích dodržovali pravidla bezpečné jízdy. Při jízdě na sněhu by měl každý dbát mnohem vyšší opatrnosti. Každý by měl při jízdě za zhoršených povětrnostních podmínek dodržovat větší odstup mezi vozidly. Před vjezdem do zatáčky by měl každý účastník silničního provozu brzdit s předstihem, aby zatáčku projel plynule. Každý by měl mít na paměti, že jen zimní pneumatiky Vám v zimním období poskytnou při jízdě potřebné bezpečí.
 
 
 

Shrnutí:
Od 1. listopadu musí mít řidič zimní pneu v místech za dopravní značkou "Zimní výbava" vždy. V místech kde není tato dopravní značka, (vyznačený úsek) musí mít řidič zimní obutí v okamžicích je-li na pozemní komunikaci vrstva sněhu, ledu, námraza nebo pokud je toto možno předpokládat. A to až do 31. března.


nprap. Jan Čížkovský
24. října 2014, 12:15

vytisknout  e-mailem