Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Použil tachograf jiného řidiče

DOMAŽLICKO - Klatovští policisté kontrolovali nákladní vozidla. Řidič porušil ustanovení zákona o silniční dopravě. 

Policisté z dopravního inspektorátu v Klatovech prováděli dohled nad silničním provozem na Domažlicku a zaměřili se především na nákladní dopravu.

Ve čtvrtek 6. května letošního roku v obci Křenovy zastavili řidiče s nákladním vozidlem, na komunikaci I. třídy číslo 26.

Policisté v 8.20 hodin stanovili totožnost čtyřiapadesátiletého muže z obce na Domažlicku. Při kontrole tachografu policisté zjistili, že při řízení vozidla muž používal kartu vystavenou na jiného muže a tímto porušil platné nařízení. Řidič zahájil jízdu v 7.39 hodin na uvedenou kartu a ukončil v 8.20 hodin, když byl kontrolován policisty.

Policisté kartu odebrali a vydali záznam o odnětí věci.

Dopravce porušil zákon o silniční dopravě, protože nezajistil řádné vedení záznamu o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách i době odpočinku. Policisté přestupek dopravce oznámí na krajský úřad.

Přestupkové jednání řidiče bude postoupeno na Městský úřad v Horšovském Týně k dalšímu opatření.

Podle platného zákona:

Tuzemský dopravce provozující silniční dopravu velkými vozidly, na kterou se v plném rozsahu použije přímo použitelný předpis Evropské unie upravující harmonizaci předpisů v sociální oblasti týkajících se silniční dopravy, je povinen

a) zajistit, aby řidič dodržoval požadavky na dobu řízení vozidla, bezpečnostní přestávky a dobu odpočinku stanovené tímto přímo použitelným předpisem Evropské unie,

b) zajistit, aby v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím tachografy v silniční dopravě řidič řádně vedl záznam o době řízení vozidla, bezpečnostních přestávkách a době odpočinku, tento záznam měl u sebe a předložil jej při kontrole.

nprap. Ladmanová Dana

7. května 2021


k

vytisknout  e-mailem