Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pouliční sbírky a příspěvky občanů

KLATOVSKO - Doporučení policie při darování peněz na různé sbírky, kdy se můžete setkat s podvodníky. Žena se vydávala za postiženou. 

       Do konce letošního roku už nezbývá mnoho dnů a čekají nás vánoční  a novoroční svátky. Nastává doba, kdy se častěji vypravujeme do obchodů s cílem vybrat a zakoupit různé dárky pro své blízké.

       Na parkovištích i ulicích měst můžeme potkat různé osoby s označením, že mají povolení ke sbírce – prodávají různé předměty a část finanční hotovosti je následně určena pro postižené osoby nebo různá zařízení.

    Dále se můžete setkat s různými podvodníky, kteří mají předem připravený scénář, s cílem získat od občanů peníze. Nelze vyloučit, že se jedná o osoby s nedostatkem finančních prostředků, které takto chtějí využít předvánočního období ve svůj prospěch.

       Upozorňujeme občany i návštěvníky měst, že ve většině obcí je zakázán pochůzkový a podomní prodej. V Klatovech je řešen tržním řádem.

     Na ulicích můžeme potkat osoby, které provádějí veřejně prospěšné sbírky. Taková osoba musí mít u sebe:

  • Osvědčení o povolení sbírky
  • a plnou moc od pořadatele sbírky.

      Pokud nemáte jistotu, že se skutečně jedná o sbírku za určitým účelem, finanční částku neposkytujte.

Peníze můžete zaslat ze svého účtu na účet jakéhokoli fondu nebo zařízení a podrobnosti lze vyhledat na internetových stránkách.

     Některé sbírky povoluje krajský úřad a při výběru finanční hotovosti do kasiček příslušný městský úřad.

Podvod na ulici

     Policisté na obvodním oddělení v Klatovech přijali 8. listopadu tohoto roku oznámení na neznámou ženu, která se vydávala za sluchově postiženou. Žena se pohybovala v Klatovech na ulici Kpt. Jaroše v úterý odpoledne a vybírala finanční hotovost od občanů.  Podle popisu se jednalo o ženu ve věku 20-25 let, s výškou postavy 150-160 cm, která měla delší černé vlasy. Tato žena měla v ruce desky s nápisem – sluchově postižená a za svaz sluchově postižených vybírala peněžité dary.

Kolemjdoucí žena, která je skutečně sluchově postižena, se pokusila s neznámou komunikovat a zkoušela použít znakovou řeč. Neznámá jen mávala rukama, tudíž nebyla postižena a po zjištění, že peníze nedostane, tak odešla.

      Policisté i strážníci městské policie přijímají oznámení o různých sbírkách a okamžitě je řeší.

nprap. Ladmanová Dana

9. listopadu  2017

vytisknout  e-mailem