Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Posun v kauze UHLÍ

Díky úzké spolupráci pracovníků týmu Daňová Kobra došlo k posunu v trestní věci vedené pod krycím názvem UHLÍ. Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) v minulých dnech rozšířili trestní stíhání pěti již dříve obviněných osob pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.  

K rozšíření trestního stíhání přispělo vyhodnocení důkazních materiálů zajištěných při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor. 

K páchání trestné činnosti mělo docházet tím způsobem, že hlavní organizátoři vytvořili zcela smyšlená daňová přiznání k DPH. Obchodní společnost, která byla napsána na tzv. bílého koně, pak měla vykazovat obraty ze stavební činnosti tak, aby pravidelně každý měsíc vykazovala nadměrný odpočet DPH. Ten měl být posléze převeden na další společnosti hlavního organizátora, případně mělo dojít k jeho vybrání v hotovosti. Dle závěrů kriminalistů ÚOKFK byly tyto činnosti prováděny velice důmyslně, aby nevzbudily podezření ze strany příslušného finančního úřadu, a to zejména vzhledem k druhu prokazované činnosti a relativně nízké výši jednotlivých odpočtů.

Neoprávněný finanční prospěch získaný vylákáním nadměrných odpočtů DPH nově dosáhl téměř 20 milionů korun. Celková škoda v rámci případu UHLÍ již překonala 300 milionů korun.

Hlavní organizátoři této trestné činnosti jsou stíháni vazebně.

Více informací k případu Uhlí je uvedeno ZDE

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
30. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem