Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Posun v kauze J.O. Investment

Rozšíření trestního stíhání 3 již dříve obviněných osob v kauze společnosti J.O. Investment s.r.o. 

V únoru letošního roku provedli kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) rozsáhlou operaci, která se týkala společnosti  J.O. Investment s.r.o.
   
V těchto dnech policisté NCOZ rozšířili trestní stíhání všech 3 již dříve obviněných osob pro spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu. Počet poškozených totiž vzrostl o dalších 2 500 fyzických a právnických osob, přičemž těmto poškozeným měla být způsobena škoda přesahující 1,5 miliardy korun. Celkově způsobená škoda tak pravděpodobně přesáhne částku 2,3 miliardy korun. Soud již dříve ve věci rozhodl, že poškození mohou uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím společného zmocněnce.  
  
Společnost J.O. Investment s.r.o. měla neoprávněně a soustavně pod záminkou nereálného zhodnocení vkladů na finančním trhu nabízet investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii. Ve skutečnosti však obvinění podle našich závěrů „investovali “ finanční prostředky klientů do nákupu svých luxusních nemovitostí, vozidel a luxusního zboží. Finanční prostředky klientů neměly být žádným způsobem zhodnocovány, systém měl fungovat na bázi Ponziho schématu, kdy výnosy měly být vypláceny z vkladů dalších klientů.     
   
Na případu policisté intenzivně spolupracovali s pracovníky Finančního analytického úřadu, přičemž se podařilo zajistit majetkové hodnoty ve výši cca 1,3 miliardy korun v podobě peněžních prostředků, nemovitostí, vozidel a dalších cenností.   
  
Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Trestní stíhání obviněných probíhá na svobodě.

Fotografie zajištěného majetku naleznete v tiskové zprávě NCOZ z 20. února 2020.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
4. prosince 2020


 

vytisknout  e-mailem