Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Postup policie při kontrole dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a zákazu požívání jiných návykových látek

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost zněla:

„Žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů

Znění poučení poskytovaného při kontrole na alkohol/OL

Text*:

1. Jak přesně zní text poučení poskytovaného policistou řidičovi v případě kontrole na omamné/návykové látky? Jedná se o poučení, které pak zazní ve video, jaké je točeno s řidičem v případě odmítnutí krevních testů.

2. Jaký je další postup v případě, že řidič souhlasí s krevními testy (jedná se o postup přímo v Opavě, tj. kde jsou prováděny krevní testy, jak dlouho to trvá apod. detaily dle opavské charakteristiky)?“

Povinný subjekt žadateli sdělil, že v souladu s ustanovením § 3 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím se informací rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči. Limitem pro poskytování informací je však skutečnost, zda povinný subjekt má povinnost danou informací disponovat. Vzhledem k ustanovení § 2 odst. 4 zákona o svobodném přístupu k informacím se povinnost poskytovat informace netýká mj. vytváření nových informací.

V daném případě zaznamenané informace k této problematice vyplývají z níže uvedených právních a služebních předpisů. 

K bodu 1 uvádíme, že policista v rámci silniční kontroly postupuje v souladu s § 21 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, § 5 odst. 1 písm. f), písm. g) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, a pokynem policejního prezidenta č. 300/2020, kterým se upravuje postup na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu (dále jen „pokyn PP“). Právě tento pokyn PP stanovuje podrobný postup policisty při kontrole dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a zákazu požívání jiných návykových látek.

Co se týče postupu při odhalování protiprávního jednání pod vlivem alkoholu - v čl. 32 odst. 4 pokynu PP je uvedeno, že: „Před provedením odborného měření se policista dotáže kontrolované osoby, zda požila alkohol a poté ji vyzve k podrobení se vyšetření ke zjištění, zda není ovlivněna alkoholem. Doporučená formulace výzvy zní: „Pane/paní, v souladu se zákonem o silničním provozu Vás vyzývám k podrobení se orientačnímu vyšetření, zda nejste ovlivněný/á alkoholem. Vyšetření bude provedeno ověřeným analyzátorem alkoholu v dechu formou odborného měření. V případě pozitivního výsledku bude toto měření opakováno.“ V čl. 32 odst. 5 je dále uvedeno, že „V případě, že kontrolovaná osoba odborné měření odmítne, policista ji vyzve, aby se podrobila odbornému lékařskému vyšetření.“.

Dle čl. 34 odst. 3 pokynu PP „Pokud se kontrolovaná osoba odmítne podrobit odbornému měření podle čl. 32….. a policista …..vyzve kontrolovanou osobu k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření, poučí kontrolovanou osobu o tom, že bude následně hradit náklady spojené s dopravou do zdravotnického zařízení a odborným lékařským vyšetřením bez ohledu na výsledek tohoto odborného lékařského vyšetření.“.

V případě postupu při odhalování protiprávního jednání pod vlivem jiných návykových látek dle čl. 35 odst. 1 pokynu PP „je policista oprávněn vyzvat řidiče, aby se podrobil orientačnímu vyšetření, zda neřídí vozidlo pod vlivem jiných návykových látek. K orientačnímu vyšetření přistoupí policista po nabytí podezření, že řidič požil jiné návykové látky.“ Podle čl. 35 odst. 2 téhož pokynu „Pokud se kontrolovaná osoba odmítne podrobit orientačnímu vyšetření, policista osobu vyzve, aby se podrobila odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah jiné návykové látky než alkoholu (dále jen „lékařské vyšetření“), přičemž policista poučí kontrolovanou osobu o tom, že bude následně hradit náklady spojené s dopravou do zdravotnického zařízení a lékařským vyšetřením bez ohledu na výsledek tohoto lékařského vyšetření.“.

Takovýto postup v podstatě vychází z § 20 odst. 2 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který stanoví, že „V případě, že povinná osoba …orientační vyšetření odmítne nebo takové vyšetření nelze provést nebo úspěšně dokončit, provede se odborné lékařské vyšetření. Pokud odborné lékařské vyšetření osoba odmítne, hledí se na ni, jako by byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.“.

K části dotazu na poučení „v případě odmítnutí krevních testů“ povinný subjekt uvedl, že výše uvedené předpisy (ani jiné) neobsahují žádný přesný text poučení pro tyto situace, jedná se tedy ve smyslu § 3 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím o informaci nezaznamenanou.

K bodu 2 povinný subjekt sdělil, že zaznamenaná informace k tomuto vyplývá z čl. 34 odst. 5 pokynu PP, kde je uvedeno, že „Zdravotnické zařízení musí odborné lékařské vyšetření provést bezodkladně. Pokud zdravotnické zařízení odmítne provést odborné lékařské vyšetření bezodkladně, policista podle situace vyčká, případně dokončí úkon spojený s odborným lékařským vyšetřením u nejbližšího vhodného zdravotnického zařízení a následně oznámí příslušnému správnímu orgánu podezření ze spáchání přestupku podle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek“. Bezodkladnost provedení odborného lékařského vyšetření ze strany zdravotnického zařízení také vychází ze zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, konkrétně z ustanovení § 23.

Na území statutárního města Opavy jsou dotazované „krevní testy“, resp. odběry prováděny lékařským personálem Protialkoholní záchytné stanice, která se nachází v areálu Psychiatrické nemocnice v Opavě na adrese: Olomoucká 88, Opava. Vyšetření trvá zpravidla okolo 30 minut. Před vyšetřením vyplní policista v souladu s pokynem PP žádost o odborné lékařské vyšetření.

vytisknout  e-mailem