Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Poslední zastávka preventivního projektu "Zkus to říct" se uskutečnila v Třinci

Frýdek - Místek - preventivní projekt "Zkus to říct" 

Poslední zastávka v rámci druhého ročníku preventivního projektu policejního prezidia s názvem „Zkus to říct 2“, se uskutečnila v neděli dne 12. března 2017 v Třinci. Tour Hanky Kynychové „Pohyb pomáhá“ proběhl v prostorech tělocvičny hasičů Integrovaného výjezdního centra, kam zavítalo více jak pětačtyřicet žen a dívek s chutí zacvičit si a především dozvědět se cenné informace o problematice domácího násilí.

Samotná akce se nesla v příjemné a přátelské atmosféře, což je velmi důležité při tak citlivém tématu, jako je jakákoliv z forem domácího násilí páchaného na ženách.  Přítomné dámy si v čase odpočinku mezi jednotlivými bloky cvičení s Hankou, vyslechly také spousty užitečných rad a informací jak od odborníka z řad Policie České republiky, garanta pro problematiku domácího násilí územního odboru Frýdek-Místek, tak i od vedoucí pracovnice intervenčního centra pobočky v Havířově. Samotný program všem přítomným také okořenily děti z Dětského domova ve Frýdku-Místku svým tanečním vystoupením.

V Moravskoslezském kraji vykázali policisté v roce 2016 z obydlí celkem 122 osob. K meziročnímu srovnání lze uvést, že v roce 2015 bylo vykázáno 118 lidí a v roce 2014 pak 126 osob. V předchozích letech (2015, 2014) byly vykázány čtyři ženy, v roce 2016 jedna. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji za rok 2016 vykazovalo v Ostravě a to v 39 případech, v roce 2015 bylo neuvěřitelných 52 vykázaných. Frýdek-Místek je však v počtu vykázaných osob na druhém místě s počtem 25 vykázání. V roce 2015 policisté ze společného obydlí vykázali 8 osob a v roce 2014 dokonce 28 osob.

Doufáme, že preventivní projekt pomohl přítomným ženám uvědomit si závažnost situace, se kterou je třeba bojovat, svěřit se a především nenechávat si pro sebe. Poděkování za vynikající spolupráci a vstřícnost při organizaci preventivní akce, patří také panu npor. Bc. Bohdanu Sikorovi veliteli stanice hasičského záchranného sboru v Třinci.

nprap. Karolína Bělunková
Skupina tisku a prevence
Územní odbor Frýdek-Místek
13. března 2017

vytisknout  e-mailem