Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Porušoval autorská práva

TACHOVSKO – Třiadvacetiletý muž z Tachovska po dobu tří let neoprávněně zpřístupňoval rozmnoženiny hudebních a filmových titulů. Škodu, kterou mladík způsobil, vyčíslili zástupci držitelů autorských práv na více než 25 miliónů korun.  

     Na základě oznámení zástupce filmových distributorů se tachovští kriminalisté od počátku října loňského roku zabývali případem rozsáhlého porušování autorských práv. V souvislosti s tím prováděli několika měsíční šetření, při kterém zajistili řadů důkazu, na podkladě kterých začátkem minulého týdne policejní komisař zahájil trestní stíhání 23letého mladého muže z Tachovska, kterému sdělil obvinění ze spáchání pokračujícího zločinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.
     Obviněný mladík měl totiž prostřednictvím několika tzv. filehostingových internetových serverů neoprávněně zpřístupňovat rozmnoženiny audiovizuálních děl a jiných autorských děl bez svolení nositelů autorských práv. Na internetových serverech měl tyto kopie zpřístupnit jak k volnému nezpoplatněnému stažení, tak ke stažení za poplatek. Od provozovatelů těchto serverů pak obdržel odměnu ve výši téměř 62 000 korun. Během tří let umožnil neoprávněné stažení více než 4 tisíc chráněných děl, a to 75 hudebních a 4 352 filmových titulů. Jejich neoprávněným stahováním bylo poškozeno celkem 18 různých společností, zejména zahraničních, které vlastní autorská práva k jednotlivým titulům. Jen vyčíslení škody, která přesáhla 25 miliónů korun, trvalo dva měsíce. Mladík na sebe upozornil i tím, že některé filmy nabízel ke stažení před videopremiérou, v případě jednoho filmového titulu to bylo dokonce 122 dní.
     Dle sdělení zástupce filmových distributorů se jedná o nejrozsáhlejší případ, a to jak v množství zpřístupněných titulů, tak ve výši škody, který byl do této doby na území České republiky zaznamenán.
     Mladíkovi nyní za jeho „pirátství“ hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let.

por. Bc. Dagmar Jiroušková
5. 4. 2013

vytisknout  e-mailem