Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Porušení mezinárodních sankcí – obvinění 1 osoby

Dne 2. srpna 2023 bylo Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájeno trestní stíhání jedné fyzické osoby (státní příslušnosti Ruské federace) pro trestný čin „porušení mezinárodních sankcí“ dle § 410 trestního zákoníku. 

Obviněný se měl dle našich závěrů v průběhu roku 2015 podílet na převodech peněžních prostředků, které jsou spojovány se sankcionovanou osobou, která byla od roku 2015 zařazena na sankční seznam EU v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině (resp. anexí Krymu). Peněžní prostředky byly následně použity i na území České republiky. 
 
V případě sankcionované osoby se jedná o oligarchu, který je dlouhodobě spojován s vládními špičkami Ruské federace. V rámci trestního řízení byly provedeny nezbytné procesní úkony, včetně zajišťovacích úkonů. Takto byla také provedena policejním orgánem NCOZ jedna domovní prohlídka. 

Obviněný je stíhán na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací. 
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej 
NCOZ SKPV
7. srpna 2023 
 

vytisknout  e-mailem