Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Porušení autorských práv

Karviná - prostřednictvím internetu měl zpřístupnit k volnému šíření téměř 1 000 souborů komerčních hudebních alb 

Koncem března obvinili policisté odboru hospodářské kriminality územního odboru Karviná šedesátiletého muže ze spáchání trestného činu porušení autorských práv. Je mu kladeno za vinu, že nejméně od října 2013 do listopadu 2022 měl prostřednictvím internetu zpřístupnit k volnému šíření téměř 1 000 souborů komerčních hudebních alb.

Obvinění předcházelo rozsáhlé několikaměsíční prověřování karvinských kriminalistů vedené na základě podaného trestního oznámení jedné z poškozených společností. Výsledkem bylo zjištění, že v uvedeném období měl obviněný muž pomocí svého počítače  uložit na veřejně přístupný server přibližně 1 000 datových souborů, ke kterým měl kdokoli přístup. Měl tedy umožnit vyhledat a stáhnout chráněná audiovizuální díla neomezenému okruhu uživatelů internetu. Za poskytnutí děl na veřejném úložišti mu nebyla vyplacena žádná provize.
Obviněný uvedl, že hudbu stahoval hlavně pro svou potřebu, ale také ke stažení jiným uživatelům. Pro další fanoušky sehnal i záznamy u nás nedostupné. Vypověděl, že si je vědom, že vložením děl bez svolení vlastníků autorských práv porušuje nějaké právní normy, ale vše dělal hlavně proto, že má hudbu rád. Je to jeho celoživotní záliba. Když byl správcem autorských práv prostřednictvím úložiště upozorněn, že veřejně zpřístupňuje hudbu podléhající ochranné známce, začal vložené soubory mazat.
Na základě získaných poznatků kriminalisté muže obvinili ze spáchání přečinu porušení autorských práv, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázím, jak je celé znění § 270 trestního zákona, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

V této souvislosti je na místě připomenout, že nejen hmotné statky, ale také výtvory duševní činnosti mají své vlastníky. Opomenutí či bagatelizování této skutečnosti sebou může přinést značné problémy např. v podobě trestního stíhání.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
24. 3. 2023

vytisknout  e-mailem