Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pořádková policie v roce 2009

Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR dnes na tiskové konferenci hodnotilo svoji činnost za rok 2009. Vyhodnocení provedl ředitel služby plk. Petr Sehnoutka. Setkání s představiteli médií se zúčastnil také náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivan Bílek. 

Rozsah činností spadajících pod službu pořádkové policie je značně široký, proto na tiskové konferenci zazněly nejen údaje o organizační struktuře
a personálním zajištění výkonu služby, ale také informace z oblasti řešení problematiky domácího násilí, informace o služební kynologii a hipologii, zajišťování bezpečnosti sportovních akcí, nasazování pořádkových jednotek a antikonfliktních týmů v souvislosti s bezpečnostními opatřeními nebo informace o činnosti policejních potápěčů (více zde).
 
Prezentovány byly také dopady legislativních změn v roce 2009, které se v činnosti pořádkové policie odrazily mimo jiné ve snížení administrativní zátěže spojené například s doručováním soudních obsílek (pokles o 40 %) nebo s asistencemi exekutorům (pokles o 83 %).
 
V závěru představil ředitel pořádkové policie priority služby pro rok 2010, které rozdělil do tří oblastí. První z nich zahrnuje mimo jiné proaktivní přístup ve vztahu k orgánům samosprávy a snahu přiblížit činnost policistů co nejvíce k občanům (Community policing). Druhou prioritou je boj s extremismem, který se ve vztahu k pořádkové policii odrazí například ve specializaci pořádkových jednotek nebo zdokonalování a prohlubování znalostí a schopností velitelů bezpečnostních opatření realizovaných v návaznosti na projevy extremismu. Třetí prioritu představuje potírání projevů korupce.
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem