Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Poradenství zneužil k obohacení

NÁCHODSKO – Policisté hledají další poškozené, kteří poradci půjčili peníze. 

peníze kovovéIlustrační foto/Policie ČRPolicisté z náchodské kriminální služby řeší případ podvodného jednání finančního poradce, který, jak ukazují výsledky šetření, v průběhu více než pěti let zpronevěřil peníze některých svých klientů. Muž působil na Náchodsku jako zástupce zavedené poradenské firmy od roku 2009 do roku 2018. Ve světě financí se uměl dobře orientovat a působil velmi věrohodně. Jenže kromě běžného finančního poradenství ohledně spoření, pojištění či úvěrů, po nějaké době začal mámit z klientů pod záminkou nadstandardního zhodnocení finanční prostředky, které používal pro svoji potřebu. Kriminalisté jej důvodně podezírají z toho, že za dobu šesti let z klientů vylákal minimálně tři a půl miliónu korun. Nejčastěji nabízel  výhodné zhodnocení klientům, kterým vyřizoval konsolidaci půjček. Říkal jim, že pokud si půjčí nějaký obnos navíc a ten mu svěří k finančním operacím, zhodnotí tyto peníze až o 80%. Používal i legendu, že si půjčuje pro sebe na podnikání a peníze s výhodným zhodnocením vrátí v krátkém období třech měsíců, půl roku či roku.

Předání peněz ke zhodnocení nejčastěji probíhalo v hotovosti na ruku, ihned po vyřízení půjčky a vyzvednutí peněz přímo před bankou. Nutno podotknout, že aspoň zpočátku muž své sliby částečně plnil, platil za klienty splátky úvěru, některým dokonce i část vylákaných peněz vrátil. O své zapůjčené peníze se však museli klienti stále hlásit a připomínat. A žádnému z nich nepředal oněch slibovaných osmdesát procent navíc. Když ho někteří klienti o platby již důrazně urgovali,  zaslal jim fotografii podacího dokladu z banky (který nepoužil) a vymlouval se, že peníze jsou již na cestě.  A mezitím se snažil dále si půjčovat. Vytloukání klínu klínem jej však nakonec doběhlo.

Podle zjištění kriminalistů tento poradce působil vesměs pouze výhradně na Náchodsku, není však vyloučeno, že někteří poškození mohou být i odjinud. Policisté se domnívají, že by počet poškozených ještě nemusel být konečný, a finanční částka, kterou si muž přivlastnil, tak ještě naroste. Obracejí se proto na veřejnost, aby se další poškození přihlásili se svými nároky a učinili oznámení na kriminální policii v Náchodě buď osobně, nebo na telefonní číslo 604 351 151 k vyšetřujícímu kriminalistovi.

por. Mgr. Eva Prachařová
25. 9. 2018 v 12.00 hodin

vytisknout  e-mailem