Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pomněnkový den

KUTNOHORSKO - Policisté připomínají Mezinárodní den pohřešovaných dětí. 

V tomto roce Pomněkový den, kterým se nazývá Mezinárodní den pohřešovaných dětí,  připadá na dnešní čtvrtek. Důležitost tohoto dne není samozřejmě jen v konkrétním datu, ale zejména v jeho myšlence. Připomínat si, že každý den se může dítě dostat do situace, kdy potřebuje pomoc. Ta musí přijít co nejrychleji a velmi důležitou roli v ní hraje široká veřejnost.
Pro letošní rok připravila nadace AMBER Alert Europe (Evropské centrum pro pohřešované děti) publikaci Zajičkovo nebezpečné dobrodružství. Jedná se o ilustrovaný sešit s příběhem o tom, jak nám náš vnitřní hlas může pomoci zůstat v bezpečí. Zmiňovaná nadace si klade za cíl zlepšit ochranu pohřešovaných dětí a snížit jejich počty tím, že posiluje a zvyšuje povědomí o této problematice, a to nejen mezi širokou veřejností, ale zejména mezi dětmi samotnými.
Policejní preventista dnešního dne do vybraných knihoven předal několik výtisků této publikace,  aby se s ní měli možnost seznámit i ti nejmladší čtenáři. Publikace je vhodná pro děti ve věku od 3 do 7 let. V následném období pak při setkání s dětmi, besedách nebo při osvětové činnosti uskutečněných ve školních zařízeních jim bude policista z publikace předčítat.
S problematikou pohřešovaných dětí souvisí i unikátní mobilní aplikace ECHO vycházející z nápadu dvou policistů, který před několika lety podpořila Nadace Vodafone a umožnila tak její vznik. Aplikace ECHO usnadňuje okamžité zapojení široké veřejnosti do pátrání po dítěti.
Podrobnější informace k Pomněnkovému dni, aplikaci ECHO a k samotné publikaci Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství můžete získat na webových stránkách Policie České republiky.

Na Kutnohorsku se v rámci mezinárodního dne pohřešovaných a zmizelých dětí beze stopy připojila ZŠ Jana Palacha Kutná Hora.

Co dělat, když se mi ztratí dítě?

  • I když je to těžké, zachovejte klid. Malé děti se často jen někde „Schovávají“.
  • Prohledejte místa, kde bylo dítě naposledy.
  • Prohledejte nebezpečná místa v okolí.
  • Kontaktujte rodinu, přátelé, sousedy.
  • Při pobytech na akcích, kde se vyskytuje vysoký počet obyvatel, si se svým dítětem můžete domluvit místo, kde se v případě ztráty sejdete (velký strom, kašna, stánek s občerstvením atd.)
  • Vybavte své dítě lístečkem s potřebnými kontakty a adresou, které může poskytnout v případě ztráty či bloudění nápomocným osobám a policistům.
  • Obraťte se na policii! Ať už prostřednictvím tísňové linky policie 158 nebo kontaktovat policisty na nejbližší policejní služebně.

IMG-20230526-WA0002.jpgIMG-20230526-WA0002.jpg

por. Mgr. Vendulka Marečková
30. května 2023

vytisknout  e-mailem