Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policistům neujel ani neutekl

KLADENSKO – Alkohol Za volant nepatří. 

V úterý 14. srpna 2018 před jedenáctou hodinou večerní kontrolovali ve svém teritoriu zloničtí policisté dodržování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V této hodině projížděl po pozemní komunikaci v obci Sazená směrem na obec Chržín motocyklista na stroji JAWA. Tento muž nereagoval na výzvu hlídky k zastavení a začal policistům ujíždět. Sjel ze silnice na lesní cestu, kde pokračoval v jízdě. Asi po jednom kilometru sesedl z motocyklu a začal utíkat. Při útěku byl pomocí donucovacích prostředků policisty zadržen a následná dechová zkouška ukázala, proč se třicetiletý muž z Mělnicka chtěl vyhnout policejní kontrole. Displej přístroje ukázal hodnotu 1,03 promile alkoholu.

Případ je šetřen jako podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a nezodpovědnému šoférovi hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
15. srpna 2018

vytisknout  e-mailem