Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policistovi naslouchali předškoláci, učni a středoškoláci

HRADECKO – V šestém týdnu roku 2012 šest přednášek  


V průběhu šestého týdne roku 2012 (6. – 10. 2.) navštívilo Preventivně informační centrum Policie České republiky v Hradci Králové při celkem šesti přednáškách 51 předškoláků a 48 učňů a středoškoláků.
Žáci Odborného učiliště Hradec Králové, 17. listopadu do centra přišli v úterý a ve středu. Ve čtvrtek 9. února do centra dorazili budoucí tvůrci hudebních nástrojů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové.
Všichni uvedení posluchači vyslechli přednášky na stejné téma. Tím byla trestní odpovědnost, trestná činnost páchaná na mládeži, nebo samotnými dětmi. Policista během přednášky žákům popsal i několik případů ze své praxe. Hovořil třeba o různých případech „nutné obrany“, přičemž posluchačům popsal to, kdy se o nutnou obranu jedná a kdy ne. Dále bylo hovořeno o trestné činnosti spojené s virtuální komunikací, či přechováváním návykových látek. Při přednáškách zaznělo několik zajímavých dotazů, na které preventista žákům náležitě odpověděl.

Ve středu a v pátek navštívili centrum předškoláci z Mateřské školy Lužická Hradec Králové a ve čtvrtek dopoledne centrum zaplnili žáci Mateřské školy Slavíčkova. S malými caparty policista hovořil na téma činnosti Policie České republiky, jak policista vypadá, z čeho se skládá uniforma. Dále si děti vyslechly důležité informace o tom, jak se bezpečně chovat například v okolí hřiště „před domem“, když je náhodou rodiče pustí ven samotné. Hovořeno bylo o cizích lidech, zvířatech a věcech, které nemusí na první pohled vypadat nebezpečně, ale při bližším kontaktu by malé dítě na toto „setkání“nemuselo dlouho zapomenout.
V průběhu přednášek si děti prohlédly názornou ukázku některých nebezpečných věcí a zhlédly ukázky z policejní videogalerie. Dále policista žákům řekl, jak se bezpečně chovat v silničním provozu. Děti z centra odcházely nejen s novými informacemi, ale i s policejními omalovánkami, pexesem, a ti nejšikovnější i s reflexní samolepkou od oddělení BESIP.

Policista v závěru přednášek předškolákům dal reflexní vestičky oddělení BESIP, které budou nosit při školních vycházkách. Tyto jsou do mateřských škol distribuovány v rámci kampaně Ministerstva dopravy České republiky s názvem „JSME VIDĚT!“.


Fotogalerie ke zhlédnutí zde...

Více o kampani „JSME VIDĚT!“ zde...

 

Čtěte také:
Bezpečně doma i na ulici – článek z preventivní akce na Jičínsku
Otázky trestní odpovědnosti – článek z preventivní akce na Jičínsku
Mezi dětmi ve družině – článek z preventivní akce na Jičínsku

 

nprap. Jan Čížkovský
13. února 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem