Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policistou i ve vlastním volnu!

Pražský kriminalista čekal na vlak. Dlouhou chvíli si zkrátil tím, že zadržel organizovanou skupinu kapsářů.  

Celý incident se odehrál v neděli 8. listopadu okolo půl páté odpoledne na pražském Hlavním nádraží. Právě tam v té době kriminalista ze čtvrtého oddělení druhého policejního obvodu ve svém osobním volnu čekal na vlak, kterým měl odjet na školení. To by si ale nesměl všimnout trojice mužů sedící na lavičce před budovou nádraží, které znal ze své policejní praxe jako kapesní zloděje. Proto se tedy místo odjezdu rozhodl zjistit, co mají tito nenechavci za lubem.

Jeho tušení se potvrdilo ve chvíli, kdy se skupinka z lavičky přesunula na nástupiště, kde si vyhlédla ženu nastupující do vlaku. Té pod záminkou gentlemanského gesta jeden z mužů nabídl, že jí pomůže s kufrem. Druhý šel před nimi tak, aby ženu brzdil v pohybu a třetí jí mezitím zezadu šmátral v kabelce, kterou měla poškozená na rameni. Tímto způsobem cizinku okradli o peněženku, ve které měla nejen osobní doklady, ale také několik platebních karet a nemalou finanční hotovost. Celou tuto sehranou krádež, během které spolu aktéři komunikovali pouze gesty, od začátku sledoval zmíněný kriminalista. Ve chvíli, kdy trojice i s odcizenou peněženkou vystupovala z vlaku, rozhodl se je zadržet. Všichni tři se však po policejní výzvě dali okamžitě na útěk, přičemž kriminalista jednoho z nich doběhl a zadržel. Druhého pak na útěku zadrželi náhodní cestující, kteří se v té chvíli právě pohybovali na nástupišti. Třetí muž bohužel z místa utekl.

Kriminalista si následně na místo přivolal kolegy, kteří oba zadržené muže převezli na policejní služebnu. Po provedeném výslechu kriminalista mohl konečně, sice s malým zpožděním, odcestovat na školení. Jeho kolegové mezitím oba zadržené cizince obvinili ze spáchání trestného činu krádež, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na osm let. Ve výši trestu se odráží především skutečnost, že se krádeže dopustili jakožto členové organizované skupiny. Oba cizinci jsou v současné době stíháni vazebně.

Por. Bc. Iveta Martínková – 21. 11. 2015

Odkazy do noveho okna

Nástupiště - podezřelí

Nástupiště - podezřelí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem