Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policistkou roku se stala expertka na otisky

ÚSTECKÝ KRAJ – Vyhlášení "NEJ" policisty a zaměstnance krajského ředitelství. 

Rok se s rokem opět sešel a my známe „NEJ“ policisty a zaměstnance našeho krajského ředitelství.

Ve čtvrtek 23. března 2017 se, pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, uskutečnilo slavnostní vyhlášení Policisty roku Ústeckého kraje za rok 2016. Toto ocenění je udělováno těm policistům a občanským zaměstnancům, kteří se v uplynulém roce vyznamenali při plnění služebních povinností nebo jiným způsobem přispěli k fungování a prestiži našeho sboru. Jde o mimořádné činy vykonané ve službě, ale i mimo ni, v civilu a beze zbraně.

Vítězkou a držitelkou titulu Policista roku se stala nprap. Hana Krátká, která je více než 20 let policejní expertkou v oboru daktyloskopie aPolicistka roku 2016 dlouhá léta patří mezi velmi uznávané odborníky ve svém odvětví. Od roku 1993 je služebně zařazena v oddělení daktyloskopie, na odboru kriminalistické techniky a expertiz a v průběhu své profesní kariéry se velmi významně podílí na odhalování a objasňování trestné činnosti včetně závažné násilné trestné činnosti. Nad rámec svých každodenních povinností se věnuje možnostem zviditelňování daktyloskopických stop z předmětů, které byly delší dobu ponořeny ve vodě za působení všech možných vnějších vlivů, kdy poté doporučuje vhodné prostředky a postupy. Nprap. Hana Krátká nejen svým kladným přístupem k práci ve své každodenní činnosti, ale i ochotou vždy pomoci je příkladem ostatním znalcům, a to nejenom v odvětví daktyloskopie.

V kategorii čin roku, ve které se cena uděluje za mimořádné nasazení při záchraně lidského života, zvítězil nprap. Radek Janoušek z oddělení obecné kriminality Územního odboru Ústí nad Labem, který svým rozhodným jednáním, bez ohledu na ohrožení svého života a zdraví, zachránil život 19letému mladíkovi. Dne 18. června 2016 kolem 21. hodiny došlo v ulici Přístavní v Ústí nad Labem k vážné dopravní nehodě, kdy vozidlo vlivem nepřiměřené rychlosti vyjelo mimo komunikaci a narazilo do domečku elektrického vedení. Vozidlo ihned po nárazu začalo hořet. Ve stejné chvíli kolem havárie projížděl nprap. Radek Janoušek. I přesto, že už vozidlo v přední části hořelo, neváhal ani minutu, zastavil a běžel ke dveřím řidiče. Vozidlo bylo v přední části v plamenech a uvnitř plné kouře. Vlivem dopravní nehody a postupujícího požáru došlo ke vzpříčení dveří řidiče, které nešly otevřít. Toto se nprap. Janouškovi podařilo až po několikerém trhnutí, kdy již docházelo k roztečení plastové kliky dveří. Žár uvnitř vozidla byl nesnesitelný a hlavně riziko výbuchu, které si uvědomoval, bylo s uplynulým časem větší. Po chvíli se mu podařilo 19letého zraněného řidiče vytáhnout. Ten se ale začal ptát po své přítelkyni, která však ve vozidle přes kouř nebyla vidět. Nprap. Radek Janoušek rychle běžel zpátky. Pokoušel se na dívku volat a dostat se k ní, ale vzhledem k velkému žáru musel pryč. Krátce na to vozidlo vybouchlo.

Za zvuku slavnostní fanfáry byl uveden do policejní Síně slávy Jiří Najman mjr. v. v. Po celou dobu své kariéry, která trvala více než 30 let, se věnoval uniformované policii. Svou policejní dráhu začal jako hlídkový policista, přes velitele směny, zástupce náčelníka obvodního oddělení, náčelníka obvodního oddělení, zástupce ředitele tehdejšího Okresního ředitelství v Ústí nad Labem. Od roku 2001 do konce služebního poměru vykonával funkci velitele krajské pořádkové jednotky, kterou v počátcích zakládal a po celou dobu formoval její činnost, vybavení a vysoký profesionální kredit, pro který byla tato jednotka dlouhodobě hodnocena jako jedna z nejlepších v ČR. Jako velitel KPJ se účastnil všech rozsáhlých bezpečnostních opatření v Ústeckém, Libereckém, Plzeňském kraji a v Praze. Byl iniciátorem vzniku speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství. Po celou dobu své policejní kariéry se svým vystupováním a morálními vlastnostmi projevovanými navenek významně zasloužil o dobré jméno Policie ČR a její pozitivní vnímání laickou i odbornou veřejností.

Nejlepším týmem roku, za objasnění série šesti loupežných přepadení, ke kterým došlo v Ústeckém a Středočeském kraji, byl vyhlášen společný tým kriminalistů Územního odboru Most a Odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Klíčovým momentem při odhalení pachatelů série loupeží bylo objasnění případu přepadení seniorky z Mostecka, ke kterému došlo 18. ledna 2016 kolem 18. hodiny. Policisté poté na základě důkazního materiálu zjistili, že trojice má mít na svědomí dalších pět loupeží. V těchto případech byly terčem benzinové čerpací stanice – dvě na Lounsku, dvě na Kladensku a jedna na Mělnicku. Při všech loupežích byli pachatelé maskováni a měli s sebou zbraň. Kvůli zajištění části důkazního materiálu nechali policisté odčerpat septik u rodinného domu na Kladensku. Důkazní materiál (věci, které pachatelé měli používat při loupežích) byl zajištěn. Dva muži byli v této souvislosti obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu porušování domovní svobody a zároveň s nimi si vyslechla obvinění ze zvlášť závažného zločinu loupeže i jedna žena.Přepadená seniorka z Mostecka poslala policistům pohled a dopis se slovy díků a také mísu velikonočních kraslic.

I u policie pracují občanští zaměstnanci, bez jejichž servisu by policejní sbor mohl jen těžko fungovat. Titulem zaměstnanec roku se pyšní Bc. Ladislava Chalupová, vedoucí ekonomického oddělení Územního odboru Ústí nad Labem, která se svou činností dlouhodobě významnou měrou podílí na zajišťování podpory Policie ČR při plnění jejích úkolů. Je etickým a morálním vzorem jak ve svém osobním životě, tak i v profesním. Její činnost přesahuje rámec pracovních úkolů a na svém pracovišti dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků.

Slavnostní ceremoniál proběhl v překrásných prostorech Rokokového sálu Regionálního muzea v Teplicích.


mjr. Jana Slámová

OTP KŘP Ústeckého kraje

24. března 2017

Odkazy do noveho okna

Síň slávy

Síň slávy 

Detailní náhled

Tým roku 2016

Tým roku 2016 

Detailní náhled

Zaměstanec roku 2016

Zaměstanec roku 2016 

Detailní náhled

Čin roku 2016

Čin roku 2016 

Detailní náhled

Policistka roku 2016

Policistka roku 2016 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem