Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policistka na Základní škole v Dolní Kalné

Besedy se účastnila celá škola 

Na pozvání paní ředitelky Základní školy v Dolní Kalné přijela do jejich zařízení ve středu 30. listopadu 2011 policistka z Preventivně informační skupiny Trutnov, kde se žáčky prvních až pátých tříd pobesedovala na různá témata.

S těmi mladšími si preventistka povídala o policejní práci, zda poznají policistu, a jak by mělo vypadat jeho oblečení. Děti si zopakovaly důležitá telefonní čísla, bylo zřejmé, že věděly, jak si počínat v případě řešení nějakého problému, a kam se mají obrátit. Byly poučeny o bezpečném chování doma, tak i ve venkovních prostorách. Preventistka se zmínila i o možných nálezech injekčních stříkaček nebo nějakých podezřelých předmětů. Dětem vysvětlila, že na takové věci v žádném případě nesmí sahat, natož si je brát domů. V takovém případě je nutno ihned vyrozumět dospělou osobu, buď rodinné příslušníky nebo i pegagogy ve škole. Děti měly možnost si zblízka prohlédnout policejní pouta, zastavovací terčík, obušek a mohly se obléknout i do reflexní vestičky, kterou policisté používají zejména při dopravních kontrolách, kdy zastavují řidiče vozidel. Vysvětlila jim, jak se mají chovat v silničním provozu jako chodci a cyklisti. Společně se pobavili  o správném vybavení jízdního kola a vyzkoušela je z nejdůležitějších a nejznámějších dopravních značek. Na jejich všetečné otázky jim policistka odpovídala a všichni společně tak vytvořili příjemnou atmosféru besedy.

 

Druhá část dopoledního programu patřila těm starším, a to čtvrťákům a páťákům. I v tomto případě se preventistka snažila uvést některé případy bezpečného chování, hlavně venku. Upozornila, že by si měli dávat pozor na cizí lidi, kteří je osloví a pod nějakou záminkou je budou lákat třeba k nastoupení do vozidla. Pokud by se jim něco takového přihodilo, musí urychleně takovou věc oznámit rodičům, učitelům ve škole nebo volat tísňovou linku 158.

Děti si vyslechly okrajově "Trestní odpovědnost", byl jim vysvětlen pojem nezletilá, mladistvá a plnoletá osoba. V jakém případě mohou být tyto osoby potrestány nebo odsouzeny. Na závěr besedy se promítnul film "Mezi stěnami", který pojednává o šikaně. Po shlédnutí se diváci zapojili do diskuze o této problematice, a jelikož se na film soustředili, byli schopni ho po částech rozebrat.

 

Policistka přivezla, zejména těm mladším školákům, drobné dárečky, které jim byly po ukončení rozdány. Celé školičce se beseda líbila a ze strany policie byla přislíbena v budoucnu další spolupráce.

nprap. Věra Krejčová
1. 12. 2011

 

Odkazy do noveho okna

ZŠ Dolní Kalná 30.11.

ZŠ Dolní Kalná 30.11. 

Detailní náhled

ZŠ Dolní Kalná 30.11.

ZŠ Dolní Kalná 30.11. 

Detailní náhled

ZŠ Dolní Kalná 30.11.

ZŠ Dolní Kalná 30.11. 

Detailní náhled

ZŠ Dolní Kalná 30.11.

ZŠ Dolní Kalná 30.11. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem