Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté ženě zachránili úspory

Frýdek-Místek, Ostrava - zastavili ji u bitcoinmatu. 

Díky správnému vyhodnocení situace, pohotové reakci a precizní spolupráci frýdecko-místeckých kriminalistů a ostravských policistů se podařilo zachránit úspory ženy z Frýdku-Místku. Tu policisté včas zastavili přímo při vkládání hotovosti do bitcoinmatu.

Minulý týden se v dopoledních hodinách do budovy územního odboru Frýdek-Místek dostavil muž, který pohřešoval svou 70letou přítelkyni s tím, že doma našel pouze lístek se vzkazem, že bankovní účet je v nebezpečí. Nevěděl však, kde žena je a její mobil byl stále obsazený.

Oznámení přijali a věc začali hned řešit komisař oddělení hospodářské kriminality a komisařka oddělení analytiky a kybernetické kriminality. Dle toho, co jim muž sdělil, pojali podezření, že by se žena mohla stát obětí podvodného jednání tzv. falešného bankéře. Kriminalisté zjistili, u jaké bankovní instituce má žena vedený účet a vzápětí také to, že byl proveden větší výběr finanční hotovosti na pobočce banky v centru Ostravy. Jak je u těchto případů běžné, kriminalisté předpokládali, že je žena telefonicky instruována, aby vybranou hotovost vložila do bitcoinmatu. Ten se nacházel v Ostravě v nedalekém nákupním centru. Komisař se tedy zkontaktoval s ostrahou tohoto centra, kdy mu bylo sděleno, že z kamerového záznamu je zřejmé, že v danou chvíli se u bitcoinmatu opravdu nachází starší žena. Mezitím se komisařka spojila s policisty z obvodního oddělení Ostrava střed, kteří na místo neprodleně vyjeli. U bitcoinmatu zastihli ženu, která telefonovala a přitom se do vkladomatu snažila naskenovat z papíru QR kód. Policisté se zjevně rozrušenou ženou navázali kontakt. Ta jim sdělila, že se snaží zachránit své peníze. Proto ji vysvětlili situaci s tím, že se nejspíš stala obětí podvodného jednání, a aby již žádné peníze do bitcoinmatu nevkládala. Poškozená tak z celkové částky 510 tisíc korun, kterou měla u sebe, stihla do vkladomatu vložit „pouhých“ 25 tisíc korun.

Žena posléze vypověděla, že jí v ranních hodinách volal neznámý muž, který jí sdělil, že se někdo snažil na její jméno vzít úvěr ve výši čtvrt milionu korun. Následně ji telefonicky kontaktovala neznámá žena z údajné bezpečnostní agentury a řekla jí, že by jí mohl někdo odčerpat peníze z účtu. Aby své finance ochránila, měla poškozená vybrat hotovost na pobočce banky, a to konkrétně v Ostravě, údajně z bezpečnostních důvodů. Dokonce jí přivolala i taxík s tím, že účtenku si má uchovat a následně jí bude proplacena. Žena tedy dojela na pobočku banky v Ostravě, kde vybrala hotovost 510 tisíc korun. Dále byla telefonicky instruována, tentokrát neznámým mužem, aby si v nedalekém copy centru nechala vytisknout QR kódy potřebné pro vkládání hotovosti do bitcoinmatu. Poté už dle pokynů volajícího zamířila do nákupního centra, kde do vkladomatu před příjezdem policejní hlídky vložila část peněz ve výši 25 tisíc korun.

Komisař oddělení hospodářské kriminality ve Frýdku-Místku v dané věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Přítel poškozené následně policistům poděkoval za jejich rychlou a vzájemnou spolupráci, díky které zabránili velké ztrátě finančních prostředků jeho přítelkyně.

A ještě zopakování preventivního doporučení:

Buďte obezřetní při podezřelých telefonátech. Pokud vám volá osoba vydávající se za pracovníka banky a tvrdí, že je váš účet v ohrožení, kontaktujete telefonicky nebo osobně vaší banku a ověřte si pravdivost informací. Skuteční bankovní úředníci nikdy nepostupují tak, že by vás telefonicky naváděli k vybrání peněz z vašeho účtu a jejich vložení nebo zaslání jinam.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
11. srpna 2023
oddělení tisku

vytisknout  e-mailem