Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté ze Semilska a Českolipska udělili lekci zahraničním překupníkům kradených luxusních vozidel

SEMILSKO, ČESKOLIPSKO - V průběhu dvou dnů zadrželi policisté tři drahá BMW i s jejich řidiči. 

V úterý 28. listopadu kolem poledne zaznamenali policisté v Harrachově  průjezd dvou odcizených luxusních osobních vozidel tovární značky BMW 530, která byla v tomto týdnu z pondělí na úterý odcizena z autosalónu v rakouském Grazu. Okamžitě proto přijali opatření s cílem nedovolit jim opustit naše území a BMW zajistit. Nejbližší motorizovaná hlídka se pokusila obě BMW zastavit ještě  v Harrachově. Když ji cizinci zaregistrovali, vozidla otočili a začali ujíždět směrem na Rokytnici nad Jizerou. Rychlou jízdu nezvládl 17letý řidič cizí státní příslušnosti, který s kradeným černým BMW havaroval najetím do skály u silniční komunikace. Ten vozidlo okamžitě opustil a nasedl jako spolujezdec do bílého BMW, které řídil jeho o dva roky starší krajan a společně pak pokračovali velmi agresivní jízdou, která ohrožovala bezpečnost všech účastníků silničního provozu,  více jak stokilometrovou rychlostí na Rokytnici.

V obci Paseky nad Jizerou se je pokusila zastavit další přivolaná hlídka zátarasem ze služebního vozidla, které policisté postavili napříč silničním pruhem, kterým se do obce BMW blížilo.  Přitom zapli výstražné světelné a zvukové zařízení na vozidle a dávali řidiči signál k zastavení. Vzhledem k tomu, že BMW rychlost ještě významně zvýšilo, použili současně  proti řidiči donucovací prostředek hrozbu namířenou střelnou zbraní. Ten však zareagoval tak, že si rukou zakryl obličej, přidal plyn a  rozjel se přímo proti zakročujícímu policistovi, který byl nucen před vozidlem uskočit. Z dané situace bylo zřejmé, že je řidič BMW připraven ujet z místa za každou cenu, i kdyby měl proto "obětovat" život policisty. Řidič BMW pak směřoval do obce Poniklá, kde v místě zvaném Rybárna další hlídky využily toho, že se tu silnice v důsledku stavebních prací zužuje do jednoho jízdního pruhu a postavily přes ni zátaras ze dvou služebních vozidel a  z nákladního popelářského vozu. Zde  policisté dvoučlennou posádku BMW za využití donucovacích prostředků hmatů a chvatů zadrželi. 

V této souvislosti po provedení  nezbytných procesních úkonů obvinili  ve středu 17letého cizince z provinění na podílnictví spáchaném formou spolupachatelství. Starší  z dvojice si převzal téhož dne usnesení o zahájení trestního stíhání pro zločin podílnictví ve formě spolupachatelství a zločin násilí proti úřední osobě. Za oba skutky je možné pachateli uložit až šestiletý trest odnětí svobody. Každé z odcizených vozidel má hodnotu zhruba 1 800 000 korun. Cizinci se nyní nacházejí v policejní cele a čekají na vazební rozhodnutí Okresního soudu v Semilech. Podnět na jejich vzetí do vazby podal vyšetřovatel územního odboru v Semilech a následně se s ním ztotožnil i státní zástupce.

Další luxusní kradené BMW se objevilo v Libereckém kraji hned ve středu ráno, tentokrát na Českolipsku. Policista, který projížděl od obce Kunratice u Cvikova na Cvikov po silnici I/13 si všiml, že v protisměru v koloně stojí BMW s německou registrační značkou, které řídí poměrně mladý řidič. Vzhledem k tomu,  že policisté na Cvikovsku v nedávné minulosti zadrželi již několik luxusních vozidel odcizených v Německu, která často řídili mladší řidiči, rozhodl se, že ho zkontroluje. Se zapnutým zvukovým a světelným signalizačním zařízením proto otočil svůj vůz a BMW v koloně dojel. Nic zlého netušící řidič se choval ukázněně a zajel ke krajnici, aby mu umožnil bezpečný průjezd, pak pokračoval dál v pomalé jízdě v koloně. Moment překvapení pro něj nastal až ve chvíli, kdy policista za jeho vozem zapnul signál STOP a jeho kolegyně mu dala pokyn k zastavení. Řidič se v BMW uzamkl  a na výzvy k vystoupení z vozidla nereagoval. Ve chvíli, kdy sáhl na řadicí páku a BMW poskočilo, se ho policista snažil  přimět k uposlechnutí výzvy použitím donucovacího prostředku hrozby namířenou střelnou zbraní. Ta se ale jevila jako zjevně neúčinná. Proto se rozhodl vniknout do auta násilím a udeřil hlavní služební zbraně do okna dveří u řidiče. Teprve potom šofér vozidlo odemkl, nicméně nevystoupil.  Policista ho z auta vyvlekl za užití hmatů a chvatů a nasadil mu pouta. Jedná o 24letého cizince. V době zadržení byl pod vlivem amfetaminu a metamfetaminu, což potvrdil orientační test. Lékařské vyšetření k upřesnění množství drog v jeho těle odmítl. Prověrkou vozidla vyšlo najevo, že ho někdo odcizil v noci z úterý na středu v Německu. Podle policejního protokolu jeho krádež majitel oznámil tamním policistům ve středu v 9.24. Přesně o 6 minut později toto vozidlo zadržel i s řidičem policista na Českolipsku. Hodnota odcizeného BMW činí jeden milion korun. Vyšetřovatel ho ve čtvrtek obvinil ze zločinu podílnictví a hned poté podal státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby.

Policisté ze Semilska a Českolipska tak svými úspěšnými zásahy nejen udělili lekci zahraničním překupníkům kradených luxusních vozidel, ale svou profesionalitou i významně přispěli k vysoké prestiži Policie České republiky u našich sousedů v Rakousku a Německu. Vyšetřování ukázalo, že všichni tři zadržení cizinci jsou  řidiči, které si někdo najal na to, aby vozidla  odcizená v zahraničí dopravili do cílové stanice.

1. 12. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem