Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté zadrželi dva podnapilé řidiče

KRAJ VYSOČINA: Velitel bezpečnostního opatření poděkoval policistům za vzorný výkon služby 

V Novém Městě na Moravě skončilo včera IBU Mistrovství světa v biatlonu, které patřilo mezi letošní nejvýznamnější sportovní akce v České republice. V neděli v noci bylo také ukončeno čtrnáct dnů trvající policejní bezpečnostní opatření, na kterém se podílelo na 270 policistů pořádkové, dopravní i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje i policistů ze specializovaných celorepublikových útvarů – ochranné služby, pyrotechnické služby i letecké služby Policie České republiky.
V průběhu nedělních závodů ani po jejich skončení jsme nemuseli řešit žádné protiprávní jednání. I když byla Vysočina Aréna znovu zcela vyprodaná, příjezd fanoušků na parkoviště a jejich přesun do arény a k tratím se obešel bez jakýchkoliv komplikací. Situaci v Novém Městě na Moravě a na přilehlých komunikacích a parkovištích včera odpoledne monitoroval také vrtulník Letecké služby Policie České republiky.
Celý průběh světového šampionátu se obešel bez výraznějších problémů a policisté nemuseli řešit žádné závažné protiprávní jednání. Několik drobných výtržností, ke kterým došlo v centru Nového Města na Moravě, bylo kvalifikováno jako přestupek, který bude projednán ve správním řízení. Další dva přestupci byli vyřešeni na místě uložením blokové pokuty. V průběhu čtrnáctidenní akce nedošlo ani k žádným vážným dopravním nehodám, a to i přesto, že provoz v okolí Nového Města na Moravě byl především v den závodů velmi silný. „Řidiči se chovali velice ukázněně a my jsme nemuseli uložit žádnou blokovou pokutu. Stejně ohleduplně se chovali řidiči osobních vozidel i při parkování na vyhrazených parkovištích, takže jsme nemuseli řešit ani žádný odtah vozidla,“ zhodnotil chování řidičů plk. Mgr. Jan Kostečka, velitel opatření v dopravě.
Policejní hlídky dohlížely na dopravu a veřejný pořádek v okolí Nového Města na Moravě nejen v průběhu dne, ale také v noci. V rámci výkonu služby zadrželi v průběhu šampionátu dva podnapilé řidiče. Policejní hlídka speciální pořádkové jednotky, která byla nasazena do policejního opatření,  ve čtvrtek 14. února před půlnocí kontrolovala řidiče, který jel s vozidlem Renault Clio po silnici v obci Svratka. Vzhledem k tomu, že devatenáctiletý řidič jevil známky požití alkoholu, byla na místo přivolána hlídka Obvodního oddělení Nové Město na Moravě. Policisté provedli u řidiče orientační dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem. Při prvním měření ukázal přístroj hodnotu 1,12 promile alkoholu v dechu a opakovaným měřením hodnotu 1,35 promile alkoholu v dechu. Řidiče policisté vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na alkohol, kterému se řidič dobrovolně podrobil. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.
Dalšího podnapilého řidiče zadržela policejní hlídka ze stejného útvaru v neděli 17. února časně ráno. Jednalo se o řidiče vozidla Volkswagen Tansporter. Muž jel s autem po silnici II/ 354 a hlídka ho zastavila  u penzionu v katastru obce Rokytno. Při provedené dechové zkoušce policisté zjistili, že sedmadvacetiletý řidič je pod vlivem alkoholu. Při první dechové zkoušce přístroj ukázal 0,82 promile alkoholu v dechu a při opakované dechové zkoušce policisté naměřili 0,80 promile alkoholu v dechu. Při lustraci řidiče v policejních databázích policisté zjistili, že řidič v červenci loňského roku pozbyl řidičské oprávnění, protože byl vybodován. Přesto usedl za volant a řídil motorové vozidlo. Z tohoto důvodu je kromě přestupku podezřelý také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
„Již při přípravě bezpečnostního opatření bylo zřejmé, že největší nároky bude opatření klást na zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy a na regulaci dopravy na všech příjezdových komunikacích a parkovacích plochách,“ uvedl plk. Mgr. Karel Sehnal, velitel opatření. Policisté si proto rozdělili oblast okolí Nového Města na Moravě do několika samostatných zón, v nichž policejní hlídky dohlížely na plynulost provozu a v případě potřeby policisté regulovali dopravu a naváděli řidiče na volná parkoviště. Dopravní policisté byli přítomni po celou dobu konání akce na všech důležitých příjezdových komunikacích a křižovatkách, kde byl předpoklad, že by mohlo dojít k dopravním komplikacím. V regulaci dopravy jím také výrazně pomáhaly proměnné dopravní tabule. Celkem třináct tabulí policisté ovládali přímo z řídícího štábu a mohli tak reagovat na aktuální vývoj na vyhrazených parkovištích.
Do policejního opatření byli nasazeni policisté pořádkové policie. Pěší i motorizované hlídky prováděly hlídkovou službu zejména v Novém Městě na Moravě a jeho bezprostředním okolí. Policisté ve vymezených zónách působili především preventivně. Cílem jejich působení bylo eliminovat na minimum riziko krádeží motorových vozidel a vloupání do motorových vozidel. „Pro pěší i motorizované hlídky bylo hlavním úkolem monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků a cílem zajistit v místě veřejný pořádek a ochránit majetek občanů před případnými pachateli trestné činnosti. A to se nám podařilo,“ doplnil plk. Mgr. Karel Sehnal, velitel bezpečnostního opatření.
Po skončení policejního opatření velitel opatření plk. Mgr. Karel Sehnal všem policistům poděkoval za vzorný výkon služby. „Jako velitel bezpečnostního opatření si nesmírně vážím práce všech policistů a zaměstnanců, kteří se podíleli na přípravě a realizaci bezpečnostního opatření.  Policie České republiky celou  akci zvládla na vysoké profesionální úrovni a její prestiž v očích návštěvníků a obyvatel Novoměstska výrazně stoupla. Toto konstatování si dovoluji učinit na základě reakcí návštěvníků, jednání s organizátory mistrovství světa, představiteli Kraje Vysočina a Nového Města na Moravě. Dovolte mi, abych vám za vykonanou práci poděkoval,“ uvedl plk. Mgr. Karel Sehnal.
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
18. únor 2013

vytisknout  e-mailem