Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Policisté žádají veřejnost o spolupráci

KRAJ / LIBERECKO – Vylákává peníze z občanů pod záminkou zprostředkování podnájmů a bydlení. 

AKTUALIZACE ze dne 4. června 2018:

V minulosti jsme informovali a žádali veřejnost o spolupátrání po osobě, která se nejen na území Libereckého kraje dopouštěla podvodů s pronájmem bytů. V několika případech, ve kterých oslovil muž z Českolipska své známé, pod legendou zprostředkování ubytování či možností vlastních pronájmů bytů, způsobil svým podvodným jednáním škodu převyšující padesát tisíc korun.

V pátek 1. června zadrželi policisté 44 letého recidivistu na území hlavního města Prahy, přičemž byl po neodkladných administrativních úkonech eskortován do policejní cely v Liberci. Ještě téhož dne policejní komisař zahájil trestní stíhání obviněného ze spáchání přečinů zpronevěry a podvodu. V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Zároveň policejní komisař podal podnět k návrhu na mužovo vzetí do vazby, který však nebyl akceptován a 44 letý recidivista je trestně stíhán na svobodě.

Zároveň chceme poděkovat spoluobčanům za spolupráci při pátrání.
 

4. června 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liberečtí policisté pátrají po hledaném, na nějž vydalo Okresní státní zastupitelství v Liberci souhlas se zadržením.

Policisté 44 letého muže podezřívají mimo jiné z páchání protiprávní činnosti spočívající v uzavírání fiktivních smluv a dohod. Smlouvy a dohody se týkají zprostředkování ubytování či nájemních smluv, na základě nichž od důvěřivých občanů vybírá předem smluvené částky jako úhrady za zprostředkování či kauce. Veškerým závazkům však nemá v úmyslu dostát a s obdrženými penězi pak zmizí neznámo kam. Touto činností se znaky protiprávního jednání se zabývá od druhé poloviny loňského roku zřejmě do současné doby.
Mnozí takto podvedení lidé až posléze zjistili, že recidivistou deklarované byty vhodné k podnájmu buďto vůbec neexistují nebo je jejich praví majitelé pronajímat vůbec nehodlají.

Recidivista, který již byl v minulosti Okresním soudem z přečinů podvodu a zpronevěry potrestán, se na adrese svého bydliště dlouhodobě nezdržuje. Jeho poslední výskyt byl zaznamenán na Děčínsku, kde pod toutéž záminkou vylákal od poškozeného částku 20 tisíc korun. Lze také předpokládat, že se může pohybovat nejen na Děčínsku a Liberecku, ale i v Praze. Policisté pracují také s verzí, že se sporadicky sdržuje nebo krátkodobě navštěvuje Spolkovou republiku Německo.

Odkaz naleznete na pátrání po 44 letém muži naleznete zde. Pokud odkaz nebude aktivní, bylo pátrání ukončeno.

Policisté předpokládají, že případů takto podvedených lidí může mít 44 letý muž na svědomí mnohem více a žádají proto všechny, kteří do styku s podezřelým přišli a sjednávali s ním smlouvy nebo dohody o pronájmech či koupích nemovitostí, vypláceli mu finanční hotovost na základě nerealizovaného nebo podvodného smluvního vztahu a jsou-li poškozeni tímto jednáním, nechť se obrátí ne kteroukoliv součást Policie ČR nebo ať se policistům ozvou prostřednictvím bezplatné linky 158.

Veškeré informace vedoucí k osobě v pátrání, či ke zmiňovaným případům majícím stejnou konstrukci, tedy vylákání peněz za účelem pronájmu bytů, mohou být policistům nápomocny k vyřešení těchto případů.

22. března 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem