Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté zachránili lidské životy

Díky rychlému a profesionálmímu zásahu policistů nedošlo ve středu 30.července 2008 ke ztrátě na životech při požáru lokomotivy na trase Plzeň - Cheb. 

Ve středu 30.července 2008 policisté správy Západočeského kraje z oddělení doprovodu vlaků Plzeň prováděli doprovod rychlíkové soupravy ze železniční stanice  Plzeň hl. nádraží do železniční stanice  Cheb.
            V době kolem 22.20 hodin policisté při procházení třetího vozu náhle ucítili silný zápach kouře. Podívali se z okna a uviděli, že  hoří zadní část podvozku lokomotivy. Vlaková souprava v tu dobu ( 22.25 hodin) projížděla železniční stanicí „Pňovany zastávka“.
            Policisté proto neprodleně vyrozuměli vlakvedoucího rychlíku, který ihned telefonicky informoval  dispečink ČD s žádostí o rozkaz pro strojvedoucího k okamžitému zastavení vlaku.
            Během jedné až dvou následujících minut vlak zastavil přibližně 1 kilometr za železniční stanicí Pňovany.
 Mezitím policisté spolu s vlakvedoucím shromáždili ze soupravy několik hasicích přístrojů a ihned po zastavení vlaku počali hasit prostor pod zadní nápravou lokomotivy. V tento moment již byl vlakvedoucím přivolán HZS Plzeňského kraje a vydán příkaz k odpojení troleje. Po použití všech dostupných hasicích přístrojů bylo jisté, že se nepodaří požár dostat pod kontrolu. Oheň naopak začal sílit, a proto policisté vyzvali cestující, aby se prozatím odebrali do zadní části vlaku a čekali na další pokyny.
Vzhledem k rozsahu hoření   se policisté rozhodli k evakuaci cestujících do bezpečného prostoru mimo vlakovou soupravu a kolejový pás. V momentě, kdy se plameny přenesly z lokomotivy na první vůz, došlo k přetržení troleje.
            Aby nedošlo k větším škodám na majetku,  byla za účasti vlakvedoucího, pracovníka ČD, z řad cestujících a policisty odpojena nehořící část soupravy od části hořící.
 V tento okamžik již k zadní části vlaku přijížděla náhradní lokomotiva, která po zapojení obě části úspěšně oddělila. V bezpečné vzdálenosti od požáru policisté s pomocí vlakové čety pomohli všem cestujícím v počtu přibližně 20-ti osob ( dva cizinci) zpět do vlaku.
            Ten vzápětí odvezl všechny nezraněné cestující, policisty i vlakový personál zpět do stanice Pňovany, kde již čekaly přistavené autobusy, kterými všichni zúčastnění pokračovali do cílové stanice.
            Ke zranění osob díky rychlému a profesionálnímu zásahu policistů nedošlo.  Hmotná škoda  byla vyčíslena na 10 milionů korun. Příčina požáru lokomotivy je stále v šetření.
 
 
Zpracovala: por. Bc. Ilona Týmlová
 
 

vytisknout  e-mailem