Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté z Libereckého kraje oslabili dvě buňky podvodníků ze zahraničí

KRAJ - Celkem sedm cizinců, kteří nabízeli na internetu v Česku ojetá vozidla, skončilo ve vazební věznici. 

Už v lednu jsme veřejnost varovali před podvodníky ze zahraničí, kteří na českých bazarových internetových portálech nabízeli ke koupi dobře vypadající ojetá osobní vozidla za poměrně nízké ceny. Nikdo ze zájemců, kteří na jejich inzerci zareagovali a peníze jim poslali, se auta nedočkal. Kriminalisté v průběhu vyšetřování těchto případů zjistili, že jde o velmi rozsáhlou trestnou činnost, která zasahuje hned několik států Evropy,  a že bojovat s ní nebude nijak jednoduché.

Přesto jim kriminalisté z Libereckého kraje dokázali jejich kriminální aktivity pozastavit a členy dvou českých buněk poslat za mříže. Českolipští kriminalisté úzce spolupracovali se svými libereckými kolegy na dokumentaci trestné činnosti podvodníků, kteří měli své zázemí v Praze.  Zde si za tímto účelem tři cizinci ve věku od 24 do 32 let pronajali společně byt, ve kterém je v závěru minulého týdne zadržela pražská zásahová jednotka. Podezřelí si byli sami sebou jistí a policejní zásah je natolik překvapil,  že se nezmohli na žádný odpor. Policisté v bytě při domovní prohlídce zajistili kromě padělaných občanských průkazů, finanční hotovosti a platebních karet také mobilní telefony, notebooky, tiskárny a technické zařízení, které mohlo sloužit k padělání dokladů totožnosti. Zda bylo zařízení k tomuto účelu skutečně užito,  bude jasné až po závěrech jeho znaleckého zkoumání. Kriminalisté se domnívají, že si tato skupina osobní doklady vyráběla sama vlastními prostředky. Není jistě bez zajímavosti, že jeden z nich měl k dispozici v době zadržení celkem osm různých občanských průkazů se svou fotografií. Tyto doklady policisté při domovní prohlídce v Praze zabavili a vědí ještě o dalších jeho 5 různých falešných identitách, které užíval.

Policisté skupině prozatím prokázali podvody na Českolipsku za 335 000 korun, avšak už teď vědí, že celkové škody po zadokumentování všech případů, které mají cizinci na svědomí, půjdou do milionů korun. Okresní soud v České Lípě je  poslal do vazební věznice za to, že podvodně vylákali od třech poškozených z Českolipska platby za inzerované osobní vozy a od dalších dvou peníze  za nabízené notebooky. Od zájemce o koupi osobního vozidla značky Škoda Octavia II získali  plnou cenu, a to 116 600 korun. Od dalších dvou dostali  "jen" zálohy ve výši 85 113 korun a 97 280 korun za osobní vozidla značek Kia Sportage a Volvo XC.  Když klienti zaplatili, ozvala se jim dopravní společnost, která jim měla zajistit transport vozidla do místa jejich bydliště. Vše bylo jenom fiktivní.  Od těch kupců, kteří zaplatili  zálohu, se později snažili vylákat doplatek pod  záminkou, že vozidlo na hranicích zadržuje Celní správa. Pomoci mělo právě to, že doplatí zbytek ceny. Podvodníci tak tlačili na poškozené, aby jim peníze poslali ještě dříve, než auto uvidí. Tomuto nátlaku mnozí z nich podlehli. Podvodníci s nimi komunikovali emailem lámanou češtinou a obvykle se vydávali za obchodníky z Německa. Policisté této pražské buňce dosud zablokovali 25 bankovních účtů, na které podvedení klienti poslali více jak tři miliony korun. Není jistě bez zajímavosti, že tyto platby přišly na jejich účty převážně ze zahraničí, a to z Anglie, Španělska, Rakouska a Slovenska.

Koncem února zadrželi za asistence brněnské zásahové jednotky jinou skupinu podvodníků kriminalisté územního odboru Liberec. Zadržení obývali společně pronajatý byt v Brně, kde  policisté při domovní prohlídce zajistili také řadu důkazů o jejich trestné činnosti  včetně padělaných občanských průkazů. Tuto skupinu pak obvinili ze spolupachatelství na přečinu podvodu se škodou 470 000 korun, za který na ně Okresní soud v Liberci uvalil vazbu. Kriminalisté čtyřem cizincům ve věku 22, 25, 31 a 35 roků zablokovali celkem 15 bankovních účtů, na kterých zajistili zhruba 400 000 korun. Dalších 600 000 korun v hotovosti  zajistili  při domovní prohlídce v jejich pronajatém brněnském bytě. I při této realizaci spolupracovali  s kolegy z České Lípy.

Obě skupiny cizinců používají obdobný způsob páchání trestné činnosti s některými identickými prvky, nicméně nic nenasvědčuje tomu, že se navzájem znají.  Kriminalisté pracují s několika verzemi. Může se například jednat o dvě nezávislé skupiny řízené z jednoho nejspíše zahraničního centra a nebo obě skupiny získaly návod na páchání této trestné činnosti za to, že za něj budou odevzdávat část ze svého zisku. Vyšetřování je opravdu na samém počátku a žádnou z verzí nelze vyloučit. Zda jsou zadržení součástí nějakého většího celku zatím nevíme a částečnou odpověď na tuto otázku nám přinese znalecké zkoumání věcí zajištěných při domovních prohlídkách. Možné zapojení  dalších osob do této trestné činnosti intenzivně zkoumáme.

Na závěr je třeba dodat, že po celou dobu s kriminalisty velmi intenzivně spolupracovalo nejen okresní státní zastupitelství, ale také okresní soud, což se projevilo zejména v rychlosti trestního řízení a vedlo mimo jiné i k včasnému zajištění finančních prostředků pocházejících z trestné činnosti cizinců.

Policisté v této souvislosti nedoporučují, aby lidé platili zboží z druhé ruky ještě dříve, než se mohou o jeho kvalitě,  ale i  existenci přesvědčit na vlastní oči. Také je velmi podezřelé, když prodejce nabízí kvalitní zboží za cenu, která je nápadně nižší, než cena na trhu obvyklá. Podvodníci, kteří skončili ve vazbě, nabízeli ojetá vozidla za poloviční ceny, než za které je prodávají tuzemské bazary. Těchto inzerátů se raději vyvarujte.

23. 3. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem