Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté vypátrali pohřešované dívky

HAVLÍČKOBRODSKO: Po nezletilých dívkách policisté pátrali ve třech krajích 

Policisté integrovaného operačního střediska přijali ve středu 20. července po půlnoci na tísňové lince 158 oznámení o pohřešování dvou nezletilých dívek z Havlíčkobrodska věku 13 a 14 let. Oznámení o pohřešování obou dívek nahlásila matka jedné z nich na nejbližším obvodním oddělení policie. Obě dívky jejich matky viděly naposledy v úterý 19. července mezi jednou a druhou hodinou odpoledne, kdy obě shodně uvedly, že budou spát u té druhé. Dle následného šetření ale policisté zjistili, že to nebyla pravda a dívky se ve skutečnosti vydaly na „výlet“ napříč republikou.

Policisté integrovaného operačního střediska začali ihned po přijetí oznámení koordinovat pátrání po obou dívkách. Shromáždili veškeré informace o obou pohřešovaných a za využití operativních prostředků zjistili, že by se dívky měly nacházet na územní Hlavního města Prahy. Z tohoto důvodu byli do akce zapojeni také pražští policisté a po dívkách pátrali téměř na celém území hlavního města. Prověřili vlaková a autobusová nádraží, parky a další místa, na kterých by se dívky mohly nacházet. Po pohřešovaných dívkách probíhalo souběžně pátrání i na vytipovaných místech na Vysočině, kde policisté průběžně shromažďovali informace o místech jejich možného výskytu a tato místa následně prověřovali. Zhruba okolo půl jedné odpoledne byli kontaktování brněnští policisté revizorem, že na Mendlově náměstí v Brně přistihl dvě černé pasažérky. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že se jedná o pohřešované dívky z Havlíčkobrodska. Poté je policisté převezli na obvodní oddělení Policie České republiky, kde si je vyzvedli rodiče. Obě dívky jsou v pořádku. Provedeným šetřením policisté zjistili, že dívky odešly z domu v úterý 19. července v odpoledních hodinách a odjely vlakem do Chotěboře, odtamtud přejely vlakem do Havlíčkova Brodu, ze kterého dále odcestovaly vlakem do Prahy. V Praze zůstaly přes noc, kdy se městskou hromadnou dopravou pohybovaly po různých místech hlavního města. Druhý den ráno, v úterý 20. července, nasedly do vozidla taxi a odjely do Brna, kde vystoupily poblíž nákupního a společenského centra Vaňkovka. Za taxi služby přitom zaplatily řidiči několik tisíc korun. Poté opět cestovaly městskou hromadnou dopravou až do doby, kdy je přistihli revizoři bez zaplaceného jízdného a přivolali policii. Tento „výlet“ nakonec pro dívky i jejich rodiny dopadl dobře, nicméně zaměstnal značné množství policistů ve třech krajích naší země.

Chtěli bychom proto apelovat na rodiče, aby dětem v současném prázdninovém období, kdy mají velké množství volného času, věnovali zvýšenou pozornost a aktivně se zajímali o to, co jejich ratolesti dělají, případně o to, co je trápí.

pprap. David Linhart, vrchní asistent

21. července 2016

vytisknout  e-mailem