Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté varují před praktikami neznámých pachatelů

BEROUNSKO – Zaplatí lidem za zřízení bankovního účtu. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality řeší již několik případů, kdy poškozenými se stávají úvěrové společnosti, které poskytují půjčky, mnohdy bez potřeby předložených dokladů totožnosti, nebo jim stačí pouhá kopie takového dokladu, aby úvěr poskytly. Zřízení takové půjčky probíhá pouze přes internetovou, emailovou komunikaci.

Neznámí pachatelé osloví nejprve osobu, která je ve složité sociální situaci nebo má za sebou pestrou kriminální minulost a za úplatu ji přesvědčí, aby si nechala založit účet v některém peněžním ústavu. Při zakládání účtu si zároveň pořídí kopii jejího dokladu totožnosti, osobě za tento úkon zaplatí, avšak s jejím účtem už může disponovat pouze neznámý pachatel, který je tímto způsobem přesvědčil.

Následně, většinou během stejného dne, dochází ke kontaktování, prostřednictvím emailové komunikace, hned několika úvěrových společností, u kterých si neznámý pachatel zřídí půjčku, která putuje na výše uvedený, založený účet. Z tohoto účtu jsou pak peníze převáděny na tzv. anonymní účty, tak aby nebylo možné zjistit jejich majitele. Mnohdy dochází také k tomu, že pachatel změní na okopírovaném dokladu totožnosti rodné číslo, aby při následném ověření, zda se nejedná o zadlužené osoby, nebylo možné tyto informace zjistit.

Poškozenými se v těchto případech stávají úvěrové společnosti, které jsou jednáním pachatele úmyslně uvedeny v omyl a půjčku poskytnou. Nikdo však tento úvěr nesplácí, neboť osoba na kterou byla vystavena, a na níž byl účet zřízen, s tímto nedisponuje.

Osoba, která se nechá přesvědčit k tomu, aby takový účet založila se vystavuje možnosti trestního stíhání za legalizaci výnosů z trestné činnosti, z nedbalosti, za což jí v případě odsouzení hrozí až roční trest odnětí svobody.

Ke zneužití osobních údajů při sjednání úvěru, může dojít i v okamžiku, kdy lidé ztratí svůj doklad totožnosti, nebo jim je odcizen. Je proto velice důležité, aby člověk ztrátu svého dokladu oznámil co nejdříve na příslušném Městském úřadu, dle trvalého pobytu a odcizení vždy na policejním oddělení. Pokud by totiž došlo k jejich zneužití, nebude již osoba, která ztrátu nebo odcizení oznámila vystavena nepříjemnostem spojeným s následným vyšetřováním takových případů.

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
15. března 2017

vytisknout  e-mailem