Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté varují před aquaplaningem

PLZEŇSKO - Mokrá vozovka je nebezpečná.  

     V souvislosti s proměnlivým počasím a zejména lokálními přívalovými dešti řeší dopravní policisté v poslední době více nehod. Například včera během dvouhodinového úseku se stalo na dálnici D5 šest dopravních nehod. V odpoledních hodinách se nad dálnicí přehnal přívalový déšť a během krátké doby byla komunikace mokrá a místy se tvořily na vozovce velké vodní plochy. Dálnice byla neprůjezdná a uzavřena na téměř hodinu (od 17:40). I vyšetřování dalších dvou nehod s tragickými následky, které se staly v neděli ráno a v úterý odpoledne, nasvědčuje tomu, že právě mokrá vozovka byla jednou z příčin nehod.
     V poslední době se v Plzeňském kraji objevují lokální přívalové deště a motoristé během chvíle vjedou ze suché silnice na mokrý povrch. Dopravní policisté upozorňují, že mokrá komunikace má jiné jízdní vlastnosti. Dochází ke ztrátě přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi pneumatiku a vozovku. Tím se stane automobil či motocykl méně ovladatelný. Ze zkušeností víme, že největší nebezpečí hrozí v momentě, kdy právě začne pršet a dále na místech, kde se tvoří kaluže na silnicích. Český hydrometeorologický ústav vydává výstrahy a lidé by si jich měli všímat právě i v době, kdy usednou za volant.
     Ze zákona vyplývá, že řidič musí rychlost jízdy přizpůsobit nejen svým schopnostem, ale také povětrnostním podmínkám. V případě prudkých dešťů, je opravdu nutné výrazně snížit rychlost a motoristé by měli být velice obezřetní zejména z důvodu vjetí do velkých kaluží. Fyzikální vlastnosti působí na každé vozidlo stejně a je jedno, jak drahé a vybavené je vaše vozidlo. Raději zpomalte, než abyste nedojeli do cíle vůbec.
     Pokud se stane, že vjedete na vozovce do velké vodní plochy, nikdy nebrzděte a vždy sundejte nohu z plynového pedálu. Vyšlápněte spojku a volant držte pevně v přímém směru.

por. Ing. Martina Korandová
28. července 2016

Odkazy do noveho okna

Mokrá vozovka

Mokrá vozovka 

Detailní náhled

Mokrá vozovka

Mokrá vozovka 

Detailní náhled

Mokrá vozovka

Mokrá vozovka 

Detailní náhled

Mokrá vozovka

Mokrá vozovka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem