Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté v obchodních centrech

České Budějovice - Policisté se při páteční akci zaměřili na drobné zloděje v obchodních centrech.  

Policisté z Českých Budějovic zareagovali na změnu bezpečnostní situace v obchodních domech a centrech. Množící se drobné krádeže, převážně mladých pachatelů v organizovaných skupinkách v nákupních centrech, stále častější výjezdy policejních hlídek k občanům nerespektujícím sociální pravidla a narušujících v centrech veřejný pořádek, přivedl policisty k naplánování a realizaci bezpečnostního opatření na území města Českých Budějovic. Po dohodě se zástupci největších Českobudějovických center a se zástupci Českých drah, uskutečnili policisté v pátek 19. 2. 2010 od 17:00 do 24:00 policejní akci.

Instruktáž před akcíInstruktáž před akcí


Celkem 66 policistů, včetně strážníků městské policie a policistů cizinecké policie, rozděleno do několika úderných skupin, se objevilo u všech vchodů, vjezdů a východů nákupního centra Mercury v 17:05. Policisté pátrali po pachatelích drobných krádeží, tzv. „útěkářích“ z dětských domovů a samozřejmě po pohřešovaných a hledaných osobách. Psovodi se dvěma čtyřnohými specialisty na vyhledávání drog, prověřovali v centru odložená zavazadla, vozidla a procházející osoby. V okamžiku, kdy se policisté objevili u vstupů obchodního centra, další skupiny policistů pročesávaly vnitřní prostory. Podezřelé osoby pak policisté odváděli a kontrolovali v připraveném zázemí v prvním patře obchodního domu. V jednom z kontrolovaných mužů policisté zjistili cizího státního příslušníka a s podezřením na možné pozměněné doklady jej předali specialistům z cizinecké policie. S použitím speciální techniky cizinečtí kolegové doklady kontrolované osoby prověřili. Během pročesávání centra policisté zadrželi muže podezřelého z drobné krádeže v obchodě. S ohledem na „čistý trestní rejstřík“ přistiženého zloděje, jej policisté vyřešili v rámci blokového řízení za přestupek na úseku majetku.


Všechny skupiny policistů se kolem 18:30 přesunuly do dalšího nákupního centra Igy. Zde probíhala kontrolní akce stejným způsobem. Po ukončení opatření v tomto druhém nákupním centru policisté přesunuli své síly na vlakové nádraží a prověřili nejen osoby v nádražní hale, ale také zajištění odstavených vagonů a jejich možné obsazení lidmi hledajícími nouzová přístřeší. Na závěr náročného večera a noci policisté prověřili více jak jednu desítku barů a heren na území města. Pátrali po pohřešovaných a hledaných osobách a také po mládeži, konzumující alkohol.


Během celé akce policisté zkontrolovali 70 podezřelých osob. Zadrželi pachatele podezřelého z drobné krádeže. Zjistili jednu mladistvou osobu pod vlivem alkoholu. Dopadli také muže (zhruba 45 let) z Jihlavska. Dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, protože porušil soudem uložený zákaz pobytu na území města Českých Budějovic. V rámci zkráceného přípravného řízení stane podezřelý do 14 dnů před soudem. Akce se policistům zdařila, pomohla přesněji zmapovat bezpečnostní problematiku obchodních center a zcela jistě přispěla ke zvýšení pocitu bezpečí nakupujících i prodejců.
 

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz

20. 2. 2010

vytisknout  e-mailem