Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté v kraji obsadili přejezdy

Jihočeští policisté v uplynulém týdnu obsadili železniční přejezdy a informují o výsledcích dopravně bezpečnostní akce.  

Od pondělí do konce minulého pracovního týdne, proběhla krajská dopravně bezpečnostní akce „X“ zaměřená především na dodržování zákonem stanovených pravidel ve vztahu k železničním přejezdům. V rámci Jihočeského kraje se do akce zapojilo přes 240 jihočeských policistů z dopravní i pořádkové policie a pracovníci Drážní inspekce – Územního inspektorátu Plzeň se sídlem v Českých Budějovicích.

Mimo zaměření na železniční přejezdy a dění v jejich okolí, sledovali policisté i dodržování rychlosti, celkovou bezpečnost a plynulost silničního provozu, požití alkoholických nápojů řidiči, technický stav vozidel, předepsané doklady, přestupky řidičů nákladních vozidel. V rámci akce se také zaměřili na pátrání po osobách a odcizených věcech.

V rámci akce policisté zkontrolovali 1686 motorových vozidel. Při akci bylo zjištěno celkem 321 přestupků a zadržen byl jeden pachatel trestného činu. Mimo 17 přestupků oznámených správnímu orgánů, všechny ostatní, policisté vyřešili v rámci blokového řízení. Nevyhovující technický stav byl zjištěn u 67 vozidel. Nepoužití bezpečnostních pásů bylo zaregistrováno v 62 případech. U 4 řidičů byl zjištěn alkohol. Řidičům pod vlivem alkoholu policisté zadrželi řidičské průkazy. V průběhu dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali přes 580 osob. Bezpečnostní pásy nebyly použity v 62 případech.


Policisté zjistili celkem 49 přestupků na železničních přejezdech, udělili za ně blokové pokuty v hodnotě několika desítek tisíc korun. Policisté také zjistili a řešili 6 přestupků chodců a cyklistů. Zvlášť neukázněným chodcům a spěchajícím cyklistům je potřeba připomínat, že spuštěné závory na přejezdu či blikající červené světlo společně se zvukovým výstražným znamením, skutečně platí i pro ně. Většina řidičů přítomnost policistů u přejezdů vítala, také je, cyklista proplétající se kolem spuštěných závor, či protijedoucí vůz ignorující červené světlo, rozčílí. „Já tu stojím podle předpisů, vypnu motor, čekám na přejezd vlaku a dvě motorky projeli mezi závorami, jako by nic. To fakt naštve! Hlídka je zastavila, a v tom okamžiku jsem jim to přál.“ řekl policistům střídajícím kolegy, jeden z českobudějovických řidičů.

Podle výsledků, akce splnila svůj záměr a řidiči takovéto kontroly potřebují. Jihočeská policie bude s podobnými akcemi pokračovat, zvlášť v letním prázdninovém období, kdy se provoz v kraji „zahustí“ i o sváteční či neukázněné zahraniční řidiče.
 

 

vytisknout  e-mailem