Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté soulodili ve službě

Nenechavce, který odcizil člun z kotviště, policisté chvilku po činu zadrželi. 

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky zasahovali  ve středu 20. září kolem desáté hodiny dopoledne na hladině Vltavy kousek od Mánesova mostu. Důvodem byl muž, který z tamního kotviště odcizil asi čtyřmetrový člun, a vyplul s ním na řeku. Zapomněl si však pádla a nemohl tak loďku ovládat ani se s ní dostat na břeh. Péjáci tak museli zaimprovizovat, půjčili si loď a pro muže si na vodu dopluli. Ten byl velmi apatický a tak ani neodporoval, když ho hlídka souloděním doprovodila ke břehu.

Prošetřováním celé události policisté zjistili, že muž před krádeží stihl v kotvišti ještě poškodit přívody plynu a elektřiny, kterými jsou napájeny zakotvené lodě. Dvěma z nich, konkrétně dvaceti a sedmadvaceti metrů dlouhým lodím, uvolnil jistící lana, kterými jsou přivázána k pontonu a ponechal je tak svému osudu. Naštěstí se tou dobou vracel z nákupu lodník, který si všiml uvolněných lodí a stihl je zavčas opět přivázat.

Mladý muž, který nebyl pod vlivem alkoholu ani drog,  jako důvod svého jednání uvedl, že lodě odvázal z obavy o život své ženy, protože kdyby tak neučinil, vzal by si ji satan.

Celková škoda, kterou svým jednáním způsobil, dosáhla šedesát tisíc korun.

V současné době je čtyřiadvacetiletý muž v léčebném zařízení v Bohnicích.

Případ je prošetřovaný pro podezření z trestných činů neoprávněné užívání cizí věci a poškození cizí věci. V případě odsouzení mu tak hrozí až dva roky pobytu za mřížemi. Policisty v rámci prošetřování případu, bude samozřejmě zajímat i duševní stav podezřelého.

Ve vodácké terminologii znamená termín soulodění spojení dvou a více lodí v jeden celek.

por. Mgr. Jan Rybanský - 24. září 2017

Odkazy do noveho okna

zadržený muž

zadržený muž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem