Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Judisté uspěli na mezinárodním turnaji

„V historii policejního juda je páté místo na takto prestižním mezinárodním turnaji velký úspěch,“ říká trenér Stanislav Radosta. 

V Moskvě se začátkem dubna 2017 konal XI. mezinárodní turnaj v judo pro policii, armádu a jiné ozbrojené složky, kterého se zúčastnilo 14 družstev ze 7 evropských zemí a Japonska. Turnaj se koná každoročně od roku 2007 na počest příslušníků bezpečnostních složek, jež zahynuli ve službě, a jejich rodin, kterým je poskytována charitativní pomoc. V roce 2010 získal turnaj mezinárodní status a byl zařazen do oficiálního kalendáře Evropské unie judo. V současné době patří k prestižním událostem sportu ozbrojených složek, která probíhá pod záštitou ruského prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina.

Třetí místo měl český tým na dosah
Na tatami se utkalo 7 týmů ozbrojených složek z Ruska, po jednom týmu z Běloruska, Litvy, Německa, Rakouska, Velké Británie, České republiky a Japonska. Každý tým mohl mít 5 členů v různých váhových kategorií: 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg a nad 90 kg. Českou republiku zde reprezentovalo policejní družstvo judistů ve složení: Jaroslav Pokorný (váhová kategorie 73 kg), Lubomír Solutář (váhová kategorie 73 kg), Tomáš Veselý (váhová kategorie 81 kg), Lukáš Kyrych (váhová kategorie 90 kg) a Štěpán Vokatý (váhová kategorie nad 90 kg), pod vedením trenéra Stanislava Radosty. „Chyběl nám zástupce v nejnižší váhové kategorii do 66 kg, čímž jsme do každého zápasu nastupovali se ztrátou jednoho bodu,“ přiznal trenér Radosta. V prvním kole se policisté utkali s týmem Velké Británie, který porazili 3:2. Stejný výsledek dosáhli také ve druhém kole proti celku Litvy. „Cestu do finále nám uzavřeli Japonci, s nimiž jsme ve třetím kole prohráli 0:5,“ zkonstatoval trenér. O třetí místo bojovali čeští policisté s Běloruskem, kterému podlehli 2:3 kvůli chybějící váhové kategorii. Celkově tak český reprezentační tým obsadil 5. místo, což je v historii policejního juda velký úspěch.

Nevíce bodů českému týmu vybojoval judista Veselý
XI. mezinárodní turnaj vyhráli Japonci, kteří předvedli skvělé výkony. Druhý skončil tým ruského ministerstva vnitra. O třetí místo se dělil tým Běloruska a tým ruských bezpečnostních složek. „První tři místa obsadili judisté, kteří jsou více profesionálními sportovci, než policisty či vojáky, mají jiné podmínky ke sportu, což bylo vidět na jejich fyzické i technické úrovni. Naši policisté se judu věnují jen ve svém volném čase, proto bych je chtěl všechny pochválit za odvedené výkony a skvělou reprezentaci Policie ČR,“ uvedl trenér Radosta a dodal, že řada z jeho svěřenců přijela na letiště přímo ze služby. Nejvíce bodů českému týmu vybojoval Tomáš Veselý, který prohrál pouze jeden ze zápasů. „Mezinárodních turnajů se účastním již řadu let. Rok od roku se zvyšuje úroveň soupeřů, je skvělé porovnat síly i s tak dobrými judisty, jakými jsou Japonci. Doufám, že se nám podaří najít zástupce chybějící váhové kategorie a v dalším roce třeba dosáhneme ještě lepší umístění,“ uvedl policista-judista Tomáš Veselý, který patří k našim nejúspěšnějším reprezentantům. V roce 2012 byl vyhlášen mezi nejlepšími sportovci Centra sportu Ministerstva vnitra, neboť na policejním mistrovství v Kazani získal stříbrnou medaili.  

„Účast naší reprezentace na tomto prestižním mezinárodním turnaji by se neobešla bez podpory vedení Policie ČR a materiálního přispění Unie tělovýchovných organizací Policie ČR, sportovního svazu policistů a hasičů, z.s., za což jim patří velké poděkování,“ uzavřel trenér Stanislav Radosta.

kpt. Mr. Petra Srnková
Výkonný výbor UNITOP ČR
22. dubna 2017

vytisknout  e-mailem